Суспільне мовлення

За ніч у Львові випала тижнева норма опадів: служби працюють у цілодобовому режимі

За ніч, 2 грудня, у Львові випала тижнева норма опадів. Снігоприбиральна техніка працювала всю ніч. Комунальники використали 371 м куб піскосуміші та 114 т солі. Напередодні до прибирання снігу з вулиць і доріг та боротьби з ожеледицею у Львові та області підготували сотні одиниць спеціальної техніки. За потреби – кількість можуть збільшити.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Служби перейшли на цілодобовий режим роботи

Щоб дороги Львова та Львівщини були проїзними, служби перейшли на цілодобовий режим роботи, тому працюють і вдень, і чергують вночі. Є розроблений алгоритм дій і маршрути, згідно з якими має працювати спецтехніка.

Так, у Львові зранку до робіт залучають здебільшого тракторці, підмітальні машини та мотоблоки і щодня працює понад тисяча двірників. Для прибирання тротуарів та зупинок громадського транспорту комунальники використовують мотоблоки. Уночі до прибирання снігу залучають піскорозкидувачі, тракторці, грейдери, підмітальні машини та іншу спеціальну та снігоприбиральну техніку.

Зокрема, 2 грудня, за даними департаменту житлового господарства та інфраструктури, вночі працювало 70 одиниць техніки, використали 371 м куб піскосуміші та 114 т солі. Зараз на вулицях працює 60 одиниць техніки, а також 40 мотоблоків. Дороги міста продовжують посипати піском. В обід працюватимуть підмітальні машини, які зметуть сніг, що залишився.

“Усю ніч падав сніг. Працювали підмітальні машини, які об’їжджали райони міста, але сніг був досить сильний. За ніч випало 12 см снігу, що більше тижневої норми опадів. Крім цього, зранку почав падати дощ, тому сніг став важким. Через це двірникам досить важко його прибирати. Зараз максимально працює техніка і посипає дороги, щоб сніг стопився. Також працюють мотоблоки і тракторці, щоб забрати “кашу”, яка утворилась на дорогах. До кінця дня будуть працювати і техніка, і двірники”, – каже заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

За словами посадовиці, для механізованого прибирання вулично-дорожньої мережі Львова готові 137 одиниць комунальної та 66 одиниць приватної техніки.

Вулиці цієї зими посипатимуть піскосумішшю, сіллю та реагентами. Загалом придбали 18 500 м3 протиожеледних матеріалів. Як уточнили у пресслужбі Львівської міської ради, приблизно такі ж матеріали – пісок, сіль, реагенти використовували і минулого зимового сезону. Кількість закупленого також практично не відрізняється.

Посадовиця також зазначила, що цього зимового періоду 53 магістральні дороги посипатимуть реагентами. Це робитимуть для того, щоб зменшити кількість піску на вулицях, який весною залишається між бордюрами і у дощоприймачах. Щодо підйомів, то їх посипатимуть піскосумішшю, адже це дає краще зчеплення коліс з дорогою.

Ситуація на дорогах Львівщини

Як зазначив заступник директора Департаменту дорожнього господарства Львівської ОВА Микола Одиноцький, загалом у Львівській області на проходження зимового періоду для очистки доріг загального користування державного та місцевого значення підготовлено 270 одиниць техніки.

“При потребі можемо залучити підготовлену техніку. Зараз вона розприділена по всій території області, у залежності від регіону і потреб. Наприклад, у регіони із більш складною ситуацією, як от гірські місцевості, де більше опадів, чимало підйомів, працюватиме складніша техніка (ротори для прибирання снігу, які використовують при заметах – машини збирають сніг, викидають наверх, а потім висипають), а там, де дороги обслуговувати простіше – залучатимуть простішу техніку – лише посипальну, тракторці, навантажувачі”, – каже Микола Одиноцький.

Експлуатаційне утримання робочої спецтехніки здійснюється відповідно до укладених договорів з підрядними організаціями, які є недержавними. Йдеться про компанії “Онур”, “Автомагістраль”, “Шляховик”, “ТехноБудЦентр” та інші.

Хто відповідальний за ситуацію на дорогах та скільки коштує їх утримання

За словами заступника директора Департаменту дорожнього господарства Львівської ОВА, за ситуацію на дорогах загального користування державного значення, а це основні транспортні магістралі, наприклад, “Київ – Чоп”, дороги до пунктів пропуску та інші дороги держзначення, відповідальні Укравтодор і Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області.

Дороги загального користування місцевого значення, тобто дороги між населеними пунктами, ОТГ та районами, у відповідальності Департаменту дорожнього господарства Львівської ОВА.

За дороги комунальної власності населених пунктів відповідають органи місцевого самоврядування.

“Один місяць зимового утримання доріг місцевого значення складає до 20 мільйонів гривень витрат. Сюди входить і посипання, і робота спецтехніки”, – каже Микола Одиноцький.

У порівнянні з минулим роком кількість задіяної техніки, як і використаних матеріалів для посипання, практично не змінилась.

“Ми вже знаємо, скільки і якої техніки потрібно для обслуговування доріг, тож орієнтуємось. Так само маємо розрахунок, скільки потрібно для посипання доріг. Увесь посипковий матеріал заготовляємо не на всю зиму, а поновлюємо в міру використання. Оперативний запас робимо на місяць-півтора. Якщо за сезон заготовлену піщано-сольову суміш не використали, вона переходить на наступний рік”, – зазначає чоловік і додає, що заготівлю та використання проводять самі підрядні організації.

Крім того, на Львівщині облаштували понад 50 місць для відстою вантажівок. Вони зосереджені поблизу готелів та АЗС і там можуть розмістити понад 1000 вантажівок і близько 2500 легковиків.

Погода у перші дні грудня

За даними Львівського регіонального центру з гідрометеорології, на вихідні у Львові та на Львівщині погодні умови будуть ускладнені. Зокрема, через проходження атмосферних фронтів із Заходу та вплив холодної повітряної маси варто очікувати мокрий сніг, місцями значні опади і навіть хуртовини.

Так, у суботу, 2 грудня, температура повітря становитиме -1° — 0° і зранку до вечора йтиме сильний сніг, а у неділю, 3 грудня, температура повітря складе -3°— -2°. Нічний сильний сніг вранці повинен послабшати. У середині дня опадів не передбачається, а ближче до вечора вони відновляться ще з більшою силою.

Правила безпеки на дорозі

Патрульна поліція Львівської області закликає усіх учасників дорожнього руху бути уважними і обережними, дотримуватись безпечної дистанції, в жодному разі не перевищувати швидкість та утриматись від ризикованих маневрів. Пішоходам – одягати світловідбиваючі елементи та не виходити різко на проїжджу частину.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Для якісного прибирання та посипання дороги, керманичів просять не паркувати свої транспортні засоби біля краю проїжджої частини. У разі виникнення непередбачуваних ситуацій звертатись на лінію 102.


Джерело: Суспільне мовлення України