Україна і світ

За 2 місяці після атаки: ІФНТУНГ вчасно розпочав новий навчальний рік

Російські ракети цілять не лише по житлових будинках та критичній інфраструктурі, прагнуть зруйнувати майбутнє України. 22-го червня ракета влучила в один із корпусів Національного університету нафти і газу в Івано-Франківську – ключового навчального закладу, що готує фахівців для нафтогазової галузі.

Від удару та вибухової хвилі постраждало 14 навчальних корпусів – в кількох залишилися лише стіни, в інших – вибило сотні вікон, дверей, зруйновано покрівлю, уламками пошкоджено університетську інфраструктуру. Відновлювати навчальний заклад почали одразу – зробили усе, що могли, аби студенти з першого вересня прийшли на очне навчання. І таки вдалося – цього року Національний університет нафти і газу прийняв нових першокурсників.

Попри російську ракетну атаку в червні Івано-Франківський національний технічний університет нафти та газу новий навчальний рік розпочав вчасно. 1 вересня тут склали присягу більше тисячі першокурсників.

Зараз дивляться

Серед ключових спеціальностей ВНЗ – нафтогазова інженерія. Новоспечені студенти підкреслюють: обрали цей фах, бо розуміють його стратегічне значення для енергетичної безпеки держави.

– Нафта нам потрібна, як мінімум, для того, щоб було пальне. Газ нам потрібен для того, щоб було тепло у домівках. Важливо для України, бо потрібно людям світло. Щоб тил був в порядку. Щоб ми підтримували наших військових, – зауважує першокурсник ІФНТУНГ Денис Ликов.

Інший першокурсник ІФНТУНГ Юрій Романюк зауважує, що держава турбується про те, щоб було багато спеціалістів кваліфікованих.

Атака ІФНТУНГ 22 червня

Та ще 2 місяці тому посвята нових студентів вишу була під загрозою. 22-го червня російська ракета влучила в один із навчальних корпусів університету. Вибуховою хвилею у сусідніх будинках вибило вікна, зруйнувало дах та кілька сучасних лабораторій.

Руйнування університету оцінили в понад 100 мільйонів гривень. Відновити все до початку нового навчального року здавалося нереальним. Та компанії, волонтери, місцева влада й просто небайдужі оперативно прийшли на допомогу. Головним партнером університету стала Група Нафтогаз.

– Багато випускників університету працюють у Групі Нафтогаз. Ми пишаємося нашими колегами. Я на сьогоднішній день бачу їхню мотивацію щодо відновлення цього закладу. З 1 вересня там уже будуть навчатися студенти. Студенти, які забезпечать фундамент майбутнього розвитку українського газо- і нафтовидобутку та розвитку цієї галузі, – зауважив  голова правління НАК Нафтогаз України Олексій Чернишов.

Необхідність відновити альма-матер ще більше згуртувала нафтогазову галузь. До порятунку університету також долучилися іноземні партнери, випускники та добровольці з усієї України.

– Приїхали і почали працювати. Приїхала сумська команда, київська. До першого вересня, як стояла задача, щоб студенти ішли не на онлайн, а офлайн, то вона виконана, – сказав голова Добробату Дмитро Іванов.

Зі свого боку міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків каже, що це єдиний університет в Україні, який виховує спеціалістів, які по’вязані з видобування нафти і газу, а також альтернативної енергетики.

– Цей університет є фактично базою розбудови новітньої енергетичної системи. І тому ворог очевидно вибрав ціллю саме університет нафти і газу, – говорить він.

Нині навчальні корпуси вже можуть прийняти студентів. Решту відновлюваних робіт планують завершити до кінця місяця. Та завдяки такій підтримці університет хочуть не лише відновити, а й посилити – зокрема, збільшити кількість кафедр, які відповідають сучасним вимогам освіти.

– Університет жив, живе і він стане кращим завдяки нашим партнерам. Хороші стосунки з Групою компаній Нафтогаз дали нам можливість відчувати себе, що ми не одні. Нас не лишили напризволяще, – підсумував ректор ІФНТУНГ, професор, доктор технічних наук Ігор Чудик.

Нагадаємо, що 26 серпня в Івано-Франківській області пролунали вибухи, наслідком яких стало влучання в інфраструктурний об’єкт регіону.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: скрін з відео Факти ICTV Єдині новини

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-03 15:26:34