Україна і світ

Місце, де історія оживає: що подивитися в Тустані, як доїхати та скільки коштує вхід


Заповідник Тустань – це місце, де можна насолодитися неймовірними краєвидами, відчути зв’язок з природою та більше дізнатися про історію України.

Подивитися на унікальні залишки середньовічної фортеці, яка колись була важливим митним пунктом, щороку з’їжджаються тисячі туристів. Їхня кількість не зменшилася навіть після початку повномасштабної війни.

В ексклюзивному коментарі Фактам ICTV.Life директор заповідника Андрій Котлярчук розповів, чому варто відвідати Тустань, як туди дістатися та скільки коштує вхід.

Тустань: що подивитися

Тустань розташована поблизу села Урич на Львівщині. З ХІII до ХVІ століття там існувала унікальна дерев’яна наскельна фортеця, яка поєднувала у собі митницю, адміністративний і військовий центр. Зараз уже всі охочі можуть прогулятися довкола скель і доторкнутися до історії.

Андрій Котлярчук зазначив, що Тустань – це цілий комплекс різних туристично-музейних об’єктів, які розвиваються на основі культурної спадщини. Державний історико-культурний заповідник Тустань щоденно забезпечує роботу трьох основних локацій:

  • Музей Тустані. Тут ви можете побачити оригінали і копії найцікавіших археологічних знахідок, виявлених під час розкопок.
  • Тустанські скелі. Усі охочі можуть прогулятися промаркованим маршрутом довкола скель та піднятися на дитинець. Звідти відкривається краєвид на Сколівські Бескиди і долину села Урич. Також ви побачите рештки забудови: це 4 тис. пазів і врубів у камені.
  • Хата у Глубокім. Це автентична бойківська хата, там відбуваються майстер-класи народних ремесел, а також зустрічі місцевих мешканців із працівниками заповідника.

Щоби подивитися на ці об’єкти, варто придбати вхідний квиток. Також у туристів є можливість заздалегідь забронювати екскурсію.

Скільки коштує вхід

Вартість квитка на територію заповідника Тустань становить:

  • 150 грн для дорослих;
  •  75 грн для дітей, студентів та пенсіонерів за наявності підтверджувальних документів.

Для учасників бойових дій, захисників України, дітей дошкільного віку, вихованців дитячих будинків та інтернатів – вхід безкоштовний.

Де зупинитися та як доїхати

Як розповів директор заповідника, в Уричі є мережа приватних агроосель, де можна зупинитися разом із сім’єю чи друзями. Готелів у селі немає, там уникають будівництва великих об’єктів, щоб зберегти затишок і колорит сільського середовища.

Однак поруч розташований курорт Східниця, там є готелі та більш розвинена інфраструктура. З іншого боку – село Підгородці, у якому також можна зняти приватний будинок. 

Дістатися до Тустані можна легко автомобільним транспортом. Туристам також пропонують одноденні автобусні тури, їхня вартість стартує від 600 грн.

– До Тустані можна доїхати двома шляхами, як з боку міжнародної траси Київ-Чоп, так і з боку Дрогобича-Трускавця-Східниці. З обох сторін добра асфальтна дорога, – зазначив Котлярчук.

Фестиваль ТуСтань!

Щороку на території заповідника проходить фестиваль української середньовічної культури. Протягом останніх років захід змінив формат, і тепер називається Табір живої історії української середньовічної культури ТуСтань!.

– Це масштабний захід, який триває 3 дні. Його ідея – оживити територію скель, наповнити територію заповідника автентикою середньовічної культури, показати побут, показати військову справу. Центральним елементом фестивалю є табір реконструкторів, які відтворюють добу середньовіччя. Іншими елементами фестивалю є ярмарок, середньовічний театр, нічний штурм фортеці тощо, – поділився Котлярчук.

На території заповідника також проходять етнографічні фестивалі, наукові конференції. За словами Котлярчука, Тустань є найбільш відвідуваною туристичною локацією Львівщини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За 2,5 роки повномасштабної війни, каже Андрій, кількість туристів не зменшилася. Однак пік відвідуваності припав на 2021 рік – тоді до Тустані завітало 212 тис. туристів.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-21 09:30:23