Україна і світ

В Одесі хочуть знести пам’ятник Пушкіну: які є перешкоди

Фото: Pixabay

В Одесі знесуть пам’ятник російському письменнику Олександру Пушкіну на Приморському бульварі.

Знесення пам’ятника Пушкіну – коли відбудеться

Начальник Одеської ОВА Олег Кіпер заявив в інтерв’ю YouTube-проєкту Міста сили, що рішення про знесення пам’ятника Олександру Пушкіну вже підписано.

– Я багато разів був на виїздах, бачив трупи дітей і дорослих. Про що ми можемо після цього говорити? Я думаю, на цьому треба поставити крапку, – заявив Олег Кіпер.

Видання Суспільне повідомляє, що до органів місцевого самоврядування доведено розпорядження начальника ОВА про перейменування об’єктів топонімії в Одеській області та вилучення з публічного простору пам’ятників.

Як відповіли в ОВА журналістам, прибирання з публічного простору пам’ятника Пушкіну є завданням Одеської міської ради.

Однією з пропозицій його подальшого розташування був дворик скульптур Одеського літературного музею.

Які є перешкоди для демонтажу пам’ятника Пушкіну

Проте Одеська міська рада має отримати відповідь від ЮНЕСКО, щоб демонтувати пам’ятник Олександру Пушкіну на Думській площі.

Монумент перебуває в охоронній зоні, тобто будь-яка дія в цій зоні має узгоджуватися з організацією, заявив журналістам Укрінформ очільник Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, Одеська міська рада звернулася з листами до Мінкульту та МЗС, щоб комунікувати з ЮНЕСКО про те, що робити далі з пам’ятниками в охоронній зоні.

– Але ЮНЕСКО дуже обережна та забюрократизована організація. Це дуже довга процедура. Ми пишемо в Мінкульт, вони пишуть у виконавчу компанію ЮНЕСКО в МЗС, МЗС відправляє в Париж, і таким ланцюгом відповідь повертається до нас, – зазначив він.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-20 21:50:03