Україна і світ

Поплічника Кадирова заочно засуджено за воєнні злочини під час боїв за Київ – СБУ

Фото: СБУ

До 11 років позбавлення волі заочно засуджено російського воєнного злочинця Данііла Мартинова, причетного до катувань цивільного населення під час боїв за Київ.

Що відомо про справу воєнного злочинця Мартинова

Йдеться про колишнього начальника управління Росгвардії по Чеченській Республіці, який входить до найближчого оточення Рамзана Кадирова.

За даними слідства, у березні 2022 року Данііл Мартинов командував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням у Київській області.

За його наказом кадирівці тримали у заручниках майже 500 пацієнтів, серед яких були діти, тяжкохворі, персонал інтернату та місцеві жителі.

Також Мартинов наказав замінувати підходи до інтернату, перетворивши його фактично на вогневу позицію окупантів.

Тоді на території медустанови окупанти розмістили самохідні артилерійські установки та реактивні системи залпового вогню Град, з яких обстрілювали прилеглі селища.

Під час звільнення Бородянки Мартинов разом із залишками кадирівського загону втік до РФ, кинувши на полі бою поранених бойовиків та військову техніку.

Розгляд його справи відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого). Суд призначив Мартинову 11 років позбавлення волі, термін відбування покарання обчислюватиметься з дати фактичного затримання засудженого.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Його визнано винним за ч. 1 ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни, жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням).

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-20 19:15:39