Україна і світ

У Литві розбирають цілу ТЕЦ, щоб передати Україні – президентка Єврокомісії

Фото: Офіс президента

На території Литви поетапно розбирають цілу теплоелектроцентраль (ТЕЦ), щоб передати в Україну.

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час брифінгу в Києві.

ТЕЦ у Литві для України

– У Литві розбирається ціла ТЕЦ, щоб передати її частинами Україні. Буде ще більше допомоги, – наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Європейська комісія розробила “зимовий” план для підтримки України, який сфокусується на ремонті енергетичної інфраструктури, подальшому поєднанні мережі з європейською та стабілізації потоків всередині держави.

Брюссель хоче забезпечити додаткові 4,5 ГВт потужностей. План Єврокомісії полягає у трьох пріоритетах – ремонт пошкодженого обладнання, поєднання України з електромережею Європи та стабільний потік енергії.

– Ми маємо на меті відновити спроможності в обсязі 2,5 гігавата цієї зими, – зазначила президентка Єврокомісії.

Водночас Брюссель працюватиме над забезпеченням стабільного потоку енергії в Україні, попри російські атаки на крупні інфраструктурні обʼєкти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Урсула фон дер Ляєн заявила, що прямо зараз Євросоюз працює над відправленням мобільних газових турбін та сонячних панелей до України, а також вона обговорила з президентом Володимиром Зеленським фізичний захист електростанцій.

– Ми вже надали щонайменше €2 млрд на безпеку енергетики України, а також негрошові пожертви країн-членів. Наприклад, 10 тис. трансформаторів і генераторів чи електростанція, яку транспортували з Литви та побудували в Україні. Далі буде більше, – сказала вона.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-20 17:44:41