Україна і світ

В Охматдиті продовжують рятувати дітей: після отруєння марганцем уже одужує 2-річний Дмитрик


У відділенні інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій столичного Охматдиту врятували 2-річного Дмитрика, який потрапив до лікарні з важким отруєнням марганцем.

Зруйноване відділення продовжує приймати пацієнтів у новому корпусі

Хлопчик – один з багатьох, чиї батьки звернулися по допомогу до славетної київської лікарні, попри те, що деякі корпуси Охматдиту зазнали значних ушкоджень.

Унаслідок обстрілу найбільше постраждав і токсикологічний корпус. Саме там розміщувалося відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій. Воно було повністю зруйноване.

Та за кілька днів команда відділення повернулася до роботи на базі іншого медзакладу, наступного дня прийняла першого пацієнта у стінах рідної лікарні, а за два тижні повністю відновила роботу в новому корпусі Охматдиту.

Тут продовжують приймати і рятувати дітей з гострими отруєннями, гострою нирковою недостатністю, хронічною нирковою недостатністю, важким перебігом ендотоксикозу, нефрологічних захворювань тощо.

Унаслідок ракетного удару частина обладнання була знищена, тому наразі ресурси відділення працюють не на повну потужність.

Але, попри всі складнощі, команда робить усе можливе, щоб ті, хто звернувся по допомогу, отримали повноцінне й ефективне лікування.

Як рятували Дмитрика

Дмитрик, який зараз одужує і готується до виписки, один з дітей, врятованих саме фахівцями відділенні інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій.

Отруєння марганцем – украй рідкісний та складний для лікування випадок. Адже марганець – це небезпечний токсичний метал. Кожен кристал отієї відомої всім марганцівки, потрапляючи на слизову оболонку, починає руйнувати її та проникати глибше всередину, знищуючи саму тканину

– У ротовій порожнині Дмитрика вже були помітні ознаки важкого опіку, набряк слизової, з’явилося сильне слиновиділення, – розповідає лікарка-анестезіологиня Євгенія Рохварг.

Вона наголошує, якщо вчасно не надати медичну допомогу при такому ураженні, може статися летальний наслідок.

Щоб врятувати дитину, застосували аскорбінову кислоту – розчин, який ефективно вимиває кристали та запобігає подальшому пошкодженню тканин.

Крім того, провели фіброгастроскопію для промивання стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки.

До лікування Дмитра долучилися і торакальні хірурги з іншого відділення. Вони допомогли забезпечити повне загоєння тканин та уникнути важких ускладнень, зокрема, звуження стравоходу.

Готується до виписки, щоб повернутися до своїх машинок

На сьогодні критичний період для життя хлопчика минув.

Дитина нині мріє про повернення додому, де його чекають улюблені іграшки. Дитина обожнює машинки і трактори.  Як і личить справжньому чоловіку.

Колись батьки розкажуть сину, що його, маленького, в складних умовах зруйнованої лікарні врятували від біди неймовірні медики, які стали справжнім символом стійкості та професіоналізму.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: НДСЛ Охматдит

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-21 10:48:52