Україна і світ

ЄС не буде розморожувати 70 млрд євро: РФ програла суд

Фото: Depositphotos

Російський Національний розрахунковий депозитарій програв свій позов із бажанням скасувати санкції Європейського Союзу на заблоковані 70 мільярдів євро через ймовірну роль у допомозі з фінансування війни в Україні.

Роль Національного розрахункового депозитарія у фінансуванні війни

Як пише Bloomberg, Національний розрахунковий депозитарій (НРД) потрапила під санкції ЄС у 2022 році.

Європейський Союз вирішив, що установа як головний зберігач російських цінних паперів дозволила російському уряду мобілізувати свої ресурси для підтримки військових зусиль. Тобто вона допомагає забезпечувати війну в Україні.

Зараз дивляться

Його кошти та економічні ресурси були заморожені.

Проте НРД звернувся до європейського суду визнати недійсними акти, за якими його включили до санкційних списків.

У пресрелізі на сайті суду ідеться, що Генеральний суд ЄС сьогодні, 11 вересня 2024 року, підтвердив законність санкцій проти російської фінансової компанії.

– Генеральний суд вказує на те, що НРД надає фінансові послуги, які мають значну цінність як для російського уряду, так і для Центрального банку Росії, і що його (НРД) ширший внесок у належне функціонування фінансової системи Росії також має особливе значення, — ідеться в заяві суду ЄС.

Російська фінустанова протягом 2 місяців і 10 днів ще може подати апеляцію на таке рішення.

Джерела Bloomberg розповіли журналістам, що національний розрахунковий депозитарій наразі має близько 70 мільярдів євро (77,3 мільярда доларів), знерухомлених у бельгійському кліринговому центрі Euroclear.

Прибутки цих активів досі не використовувалися для фінансової допомоги Україні, але рішення суду може відкрити шлях для цього, як-от ЄС зробив з активами російського Центрального банку, додав співрозмовник.

Нагадаємо, наприкінці липня Європейський Союз виділив Україні перший транш у розмірі €1,5 млрд від доходів із заморожених активів РФ.

Кошти були спрямовані через Європейський фонд миру для підтримки військового потенціалу та відновлення України.

Водночас Швейцарія вирішила не вилучати доходи від заморожених активів Росії, які розміщені у швейцарських банках.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Відповідно до законодавства та міжнародних зобов’язань Швейцарії, держава не може отримувати надзвичайні доходи, пов’язані з коштами російського центрального банку.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-11 16:57:21