Україна і світ

Учені припустили, що різні погляди лібералів і консерваторів спричинені різницею у будові мозку


Нейробіологи Університету Амстердама вважають, що та чи інша політична прихильність та і взагалі ставлення до життя закладені в наш мозок.

В одних збільшене мигдалеподібне тіло, в інших – поясні м’язи

Дослідження в Нідерландах показали, що виборці правих мають більші мигдалини – це ділянка мозку, пов’язана з емоціями.

Сканували мозок понад 900 дорослих людей, які мали різну позицію із соціальних та економічних питань, включаючи права жінок і ЛГБТК, різні доходи і відносили себе до симпатиків різних політичних сил.

Результати фактично підтвердили висновки дослідження 2010 року, замовленого  актором Коліном Фертом у зв’язку із запрошенням його на посаду редактора програми “Сьогодні” на BBC 4.

– Мигдалеподібне тіло контролює сприйняття та розуміння загроз і ризику, – наголосив професор Діамантіс Петропулос Петалас, експерт з психології в Університеті Амстердама.

За його словами, ті, хто мають більш розвинене мигдалеподібне тіло, більше потребують ідчуття безпеки, що, зазвичай, узгоджується з більш консервативними ідеями в політиці.

Науковці також виявили, що натомість прихильники лівих поглядів мали товщі передні поясні м’язи — це ділянка мозку, яка асоціюється з мужністю та прийняттям рішень.

Різниця з кунжутне зернятко

– Ми не говоримо про дихотомічне представлення ідеології в мозку, приміром, республіканці проти демократів, як у США, — наголосив Петропулос.

Просто, за словами дослідника, помітний тонкий спектр того, як політична ідеологія може бути відображена в анатомії мозку.

Однак відмінності у будові мозку, які спостерігала команда вчених, насправді були мінімальними.

Як науковці зазначили в публікації в журналі iScience, консерватори від лібералів відрізнялися “приблизно на зернятко кунжуту”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: IFL Science

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-21 14:04:21