Україна і світ

Як зберігати сушку з яблук, щоб не було мошок – правила і поради

Яблука, як і інші фрукти, заготовляють на зиму літом та восени. Вони можуть бути консервовані, сушені або зберігатися у свіжому вигляді. Сушка з яблук зберігає всі корисні речовини, займає не багато місця і гарно зберігається. Головне – знати як зберігати сушку з яблук.

Мошка та міль, хоч і невеликі метелики, можуть завдати значної шкоди сушці з яблук. А занадта вологість зіпсувати цей смачний та корисний сухофрукт. Тому варто знати, як зберігати сушку з яблук так, щоб вистачило до наступної заготівлі.

Отже, як правильно зберігати сушки з яблук та інших сухофруктів – читайте в нашому матеріалі.

Зараз дивляться

Як зберігати сушку з яблук

Мошка та міль харчова – основні шкідники, здатні за не великий проміжок часу знищити запаси сухофруктів, горіхів і навіть сушених грибів. Де вона береться? Зазвичай потрапляє до нас разом з продуктами з магазину. Личинки молі можуть з’явитися у майже всіх крупах, борошні, чаї, горіхах, але спеції та кава їй не до смаку.

Полички в кухні, де тепло та темно, ідеальне місце для розмноження молі. Також вона може залетіти через відчинене вікно вночі та відкласти яйця у сприятливому місці.

Як правильно зберігати сушку з яблук

  • Перед зберіганням ретельно переберіть сушку та видаліть все зайве та підозріле. Для профілактики просушіть її у духовці при +60-80 градусах 25-30 хвилин.
  • Для зберігання сушки з яблук використовуйте скляні місткості, які герметично закриваються. Зверху покладіть паперову серветку, яка допоможе в процесі зберігання прибрати вологу. Звичайні целофанові пакети для зберігання сушки не варто використовувати.
  • Зберігайте сухофрукти у темному сухому місці, де не проникають сонячні промені. Гарний варіант – комора або шафа.
  • Час від часу перевіряйте сушку з яблук та інших фруктів варто перевіряти. Якщо вона починає липнути до рук, знову підсушіть її в духовці чи сушарці.
  • Поруч із сушеними яблуками варто зберігати сіль у відкритому вигляді. Вона допоможе вбирати зайву вологу.
  • Оптимальна температура зберігання – не вище +15 градусів, а вологість повітря – близько 70%.
  • Для профілактики протирайте полиці оцтовим розчином з водою (1:2).

Як правильно зберігати сушки з яблук, щоб не було мошки та молі

  • Розкладіть пучки лаванди на полицях у місцях зберігання сухофруктів.
  • Подрібніть шкірку цитрусових (лимон, лайм чи апельсин) та насипте поруч із банкою з сушкою. Періодично міняйте підсохлі шкірки на свіжі.
  • Покладіть сухі гілочки м’яти в банки з сушеними яблуками – мошка не любить цей запах.

Якщо ви побачили мошку чи міль, але не виявили личинок, можна провести термічну обробку сухих яблук у духовці протягом 40 хвилин. Якщо міль вже зіпсувала продукти, шкода, але їх доведеться утилізувати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-07 15:29:09