Україна і світ

Як вивести хрін із городу: способи

Хрін — це багаторічна рослина із сильною кореневою системою. Він швидко розростається, заповнюючи собою весь город. Позбутися його буває доволі складно, оскільки корені розташовані дуже глибоко в землі.

Проте знаючи способи, як позбутися хрону на городі, можна назавжди забути про проблему.

Як вивести хрін із городу — читайте прості та ефективні способи в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Чому складно вивести хрін із ділянки

Існує багато способів позбавлення від хрону, але не всі з них ефективні та безпечні. Річ у тім, що ця рослина не схожа на звичайний бур’ян.

Хрін має кореневище, довжина якого досягає 7 метрів, з великою кількістю сплячих бруньок невеликого розміру. Будь-яке пошкодження кореня може спровокувати розподіл кореневих нащадків та появу нової порослі. До того ж хрін невибагливий до ґрунту та клімату. Він може витримати великий мороз та тривалу посуху.

Боротьба із цією рослиною вимагає скрупульозності, педантичності та уважності.

Як вивести хрін із городу

Для того, щоб вивести хрін з городу, можна застосовувати такі способи:

  • хімічні;
  • агротехнічні;
  • механічні;
  • народні.

Щоби процес виведення рослини не затягнувся на роки, фахівці радять поєднувати їх між собою. Комплексний підхід виведення хрону значно підвищить шанси на успіх.

Як позбутися хріну на городі механічним способом

Щоб вивести хрін із городу, можна спробувати викопати його корені з землі. Це можна зробити за допомогою спеціальних вил для перекопування. Інструмент дасть змогу акуратно викопати коріння без його ушкодження.

Механічний метод дуже ефективний, але трудомісткий та вимагає певної вправності. Якщо кореневище видалити не повністю, то хрін розростеться ще сильніше.

Як позбутися хріну на городі агротехнічними способами

Позбутися хріну допоможе затемнення. Усі паростки необхідно накрити темною поліетиленовою плівкою, шматками руберойду, металом або плоским шифером, а зверху покласти тягар. У результаті до рослини не будуть потрапляти ультрафіолетові промені. Хрін почне чахнути, а коренева система буде стоншуватися і поступово засохне.

Можна спробувати позбутися рослини, посадивши на ділянці конюшину або люцерну. Ці багаторічні рослини поступово знищать кореневу систему хріну, через що він загине.

Також хорошим варіантом буде висаджування поруч із хріном будь-якого гарбузового представника.

Як позбутися хріну на городі хімічними засобами

Існує багато видів гербіцидів, які здатні знищити хрін. До найбільш популярних відносяться:

  • Раундап — високоефективний та безпечний засіб. Його можна використовувати навіть тоді, коли поряд із хроном ростуть інші садові культури. Цей засіб не впливає на розвиток звичайних рослин.
  • Дикамба Форте — засіб проникає крізь листові пластини, просувається до коріння і спричиняє його швидке знищення.
  • Ураган — препарат необхідно використовувати після появи перших сходів рослини. Цей гербіцид системної дії починає діяти через кілька днів після потрапляння на сходи і призводить до поступового відмирання коренів.
  • Антихрін — цей препарат повністю знищує рослину.

Хімічні препарати необхідно застосовувати строго за інструкцією, дотримуючись певного дозування.

Фото: Рixabay

Як позбутися хріну на городі народними засобами

Народні методи позбавлення від хріну не завдають шкоди ґрунту, проте вони не надто ефективні. Їх можна використовувати в поєднанні з іншими методами або в разі, коли бур’ян ще не встиг дуже сильно розростися на ділянці.

До популярних народних засобів знищення хріну можна віднести:

  • розчин сечовини;
  • кухонну сіль;
  • окріп та оцет;
  • лимонну кислоту;
  • аміачну селітру.

Назавжди витравити хрін із городу допоможе органіка — настій коров’яку або пташиного посліду.

Для приготування настоянки гною візьміть свіжий послід або коров’як та розведіть водою у співвідношенні 1:5. Отриманим розчином рясно полийте кожен кущ хрону.

Свіжий гній швидко випалить небажану рослину, але перед роботою перевірте прогноз погоди, щоб у наступні кілька днів не було дощу, оскільки він може знизити ефективність органічного добрива.

Способів та методів, як вивести хрін із городу – багато. Під час вибору краще орієнтуватися на кількість бур’янів, особливості ґрунту та площу території.

Для більшої ефективності фахівці радять використовувати відразу декілька методів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 16:43:05