Україна і світ

Як відіпрати кетчуп з одягу: способи виведення плям

Кетчуп, як і томатний соус, може залишати стійкі плями, особливо на білому одязі. Іноді такі забруднення складно видалити. Факти ICTV дізнавалися, чим і як відіпрати кетчуп із білого та кольорового одягу.

Чим вивести плями від кетчупу: засоби

Видаліть якомога більше кетчупу. Використовуйте тупий ніж, ложку або край кредитної картки, щоб акуратно прибрати надлишки з поверхні тканини. Не тріть, оскільки це може розмазати пляму.

Промийте пляму холодною водою. Підставте забруднений бік тканини під струмінь холодної проточної води. Це допоможе видалити частину кетчупу, щоб вона не вбралася в тканину.

Зараз дивляться

Чим вивести пляму від кетчупу:

  • Перекис водню підходить для білого одягу. Для цього змішайте 3% перекис водню з рівною кількістю води. Нанесіть розчин на пляму за допомогою ватного диска або білої ганчірки. Залиште на 5-10 хвилин. Промийте холодною водою.
  • Харчова сода – хороший варіант для білого одягу. Змішайте порошок із водою до утворення кашки. Нанесіть суміш на пляму. Втирайте впродовж декількох хвилин. Залиште на 15-30 хвилин. Струсіть засохлу соду. Виперіть як зазвичай.

Як вивести пляму від кетчупу з кольорової тканини

Кольорова тканина чутлива до зовнішніх впливів. Сонячні промені, високі температури, агресивні мийні засоби – усе це може негативно позначитися на кольорі тканини. Речі, особливо з делікатних матеріалів, можуть розтягуватися, сідати або втрачати форму після прання.

Що виводить кетчуп із кольорової тканини:

  • Оцет підходить для кольорового й білого одягу. Змішайте білий оцет із рівною кількістю води. Замочіть забруднену частину тканини в розчині на 30 хвилин.
  • Сіль – хороший варіант для свіжих плям на кольоровому одязі. Насипте сіль на пляму й залиште на 15-30 хвилин, а потім струсіть сіль.

Як вивести пляму від кетчупу за допомогою засобу для виведення плям

Завжди тестуйте будь-який метод очищення на непомітній ділянці тканини перед використанням на плямі. Що раніше ви обробите пляму, то легше її буде видалити. Не використовуйте гарячу воду, оскільки це може зафіксувати пляму.

Для кольорових тканин рекомендується використовувати:

  • засоби на основі кисню – вони безпечні для кольору й ефективні проти багатьох видів плям;
  • плямовивідники з ензимами, спеціально розроблені для кольорових тканин – вони не містять агресивних ензимів, які можуть пошкодити колір;
  • засоби на основі натуральних компонентів.

Кілька видів засобів для виведення плям, які можна використовувати на білих тканинах:

  • на основі хлору;
  • з ензимами;
  • з агресивними розчинниками.

Якщо пляма не піддається, зверніться в хімчистку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 16:27:05