Україна і світ

Як перевести дитину в іншу школу: покрокова інструкція

Фото: Pixabay

Через повномасштабну війну значна кількість дітей були вимушені змінити своє місце проживання та почати новий навчальний рік уже в новій школі. Факти ICTV дізнавалися, як перевести дитину в іншу школу.

Як перевести дитину до іншої школи

Потрібно обрати навчальний заклад, у який ви бажаєте, щоб ходила дитина. Краще навідатися туди самостійно та запитати в адміністрації, керівника закладу, про наявність вільних місць.

Перевірити їх можна на сайті Інституту освітньої аналітики. Для цього потрібно обрати населений пункт, область, а також номер школи, до якої хочете зарахувати дитину. Після цього потрібно вказати клас.

Зараз дивляться

Скрин: Інститут освітньої аналітики

Порядок дій:

  • Якщо вільні місця є, то керівнику закладу варто подати письмову заяву або ж зробити це електронною поштою.
  • Пам’ятайте, що така заява складається від руки, тобто її доведеться написати власноруч. Після цього треба зробити сканкопію та надіслати керівництву нової школи. Протягом п’яти робочих днів керівник школи, куди ви хочете перевести дитину, повинен відповісти, чи зможе він прийняти її.
  • Якщо ви отримаєте згоду, потрібно взяти в секретаря відповідну довідку. Саме в цьому документі вказується, що вашу дитину готові взяти до нової школи. У цьому документі також зазначається кінцевий термін подачі заяви та документів, особової справи учня для переведення. Краще заздалегідь зібрати потрібні документи, щоб не робити це в останній момент.
  • Як тільки довідка про прийом до нової школи буде у вас на руках, потрібно звернутися до старого навчального закладу, з якого ви хочете піти, та надати цю довідку.
  • Це потрібно для того, щоб керівник видав наказ про відрахування дитини та віддав на руки особову справу. Якщо ви цього не зробите, то не зможете отримати особової справи.
  • Разом із цими документами заберіть і медичну карту дитини. Саме в ній вказується наявність щеплень, а також група фізичного навантаження дитини з результатами проби руф’є. Також вам видадуть і табель.
  • Протягом п’яти днів з моменту отримання документів, потрібно прийти до нової школи та подати їх разом із заявою. Вже наступного дня нова школа видасть новий наказ про зарахування дитини.

Як перевести дитину до іншої школи посеред навчального року

Алгоритм переведення до нової школи посеред навчального року нічим не відрізняється від попереднього. Але часу для отримання всіх необхідних документів менше. Тому краще це робити на весняних або осінніх канікулах. Це дасть змогу вчасно оформити всі документи, забрати особову справу дитину зі старої школи, отримати табель та пройти за необхідності медичний огляд.

Заздалегідь поцікавтеся в новій школі про необхідність придбання підручників або друкованих зошитів. Програми в різних школах можуть трохи відрізнятися.

Що робити, якщо в школі немає місць для переводу

Якщо немає вільних місць, доведеться обирати інший навчальний заклад для школяра. Але якщо мова йде про вимушено переміщених осіб, то ситуація інакша. Відповідно до нового наказу МОН, з наступного навчального 2025 року всі діти ВПО повинні навчатися очно, за новим місцем проживання. Але цього року є можливість навчатися дистанційно, у старій школі. Для цього директору старої школи, де відбувається дистанційне навчання, потрібно надати довідку про відсутність вільних місць для очного навчання за новою адресою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проте наступного року доведеться влаштовувати дитину в нову школу за місцем проживання.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-02 16:21:36