Україна і світ

Як перейти на сімейну форму навчання та які її особливості

Закон про освіту дозволяє обирати найбільш зручний спосіб навчання. Останнім часом сімейна або домашня форма навчання стає все більше популярною. Вона дозволяє зорієнтувати освітній процес на потреби кожної дитини.

Що таке сімейна форма навчання в Україні 2024 та як на неї перейти — читайте на Фактах ICTV.

Що таке сімейна форма навчання

Сімейна форма навчання — це індивідуальна форма навчання, при якій батьки самостійно організовують освітній процес дитини у домашніх умовах.

Зараз дивляться

Особливість полягає в тому, що темп навчання можна підлаштувати під потреби, можливості та інтереси дитини. Проте учень все одно має здобувати знання відповідно до державних стандартів.

Школярі навчаються вдома самостійно, отримуючи консультації від учителів, зазвичай в онлайн форматі. На вчительські консультації відводиться 15 хвилин на одного здобувача освіти з кожного навчального предмета. Вони проводять згідно з графіком, затвердженим керівником закладу освіти. Але протягом навчального року має бути не більше ніж 3 години на навчальний предмет.

Така форма не вимагає очної присутності учня в навчальному закладі. Проте двічі на рік вони повинні підтвердити якість отриманих знань під час оцінювання у школі.

Якщо раніше батьки обирали таку форму навчання за власним бажанням, то під час воєнних дій вона для багатьох стала необхідністю. За даними Інституту освітньої аналітики у 2023 та 2024 навчальних роках понад 87 тис учнів обрало сімейну форму навчання.

Сімейна форма навчання дозволяє дитині:

  • зміцнити почуття самоповаги та впевненості у собі;
  • опанувати вміння, знання та навички на рівні, не нижчому за наявні держстандарти освіти;
  • отримати повноцінний емоційно-інтелектуальний розвиток;
  • реалізувати власний потенціал.

Як перейти на сімейну форму навчання

Здобувати освіту за сімейною формою можуть діти віком до 18 років. Спеціальних довідок чи медичних показань брати не потрібно. Батькам достатньо подати заяву до своєї школи.

Проте варто пам’ятати, що після переходу на сімейну форму навчання вся відповідальність за освітній процес лягає на батьків. Вони повинні врегулювати технічні моменти, ознайомитися з програмою та спланувати весь процес навчання.

Сімейна форма навчання в Україні 2024: що необхідно аби на неї перейти

Для переходу на сімейну форму навчання необхідно:

  • Оформити документи. Для цього до початку навчального року або не пізніше, ніж за 3 місяці до дати річного оцінювання або державної підсумкової атестації подати заяву про зміну форми навчання до закладу освіти. У разі якщо ваша дитина буде тільки вступати до 1 класу, то до заяви про зарахування на сімейну форму навчання необхідно додати ксерокопію свідоцтва про народження та медичну довідку форми 086-1/о.
  • Ознайомитися з вимогами вашої школи. Дитина, яка здобуває освіту за сімейною формою має бути закріплена у школі за певним класом. На неї педагогами складається графік і формат перевірки знань. Оцінювання знань дитини відбувається наступним чином:
  1. Учні 1–4 класів виконують перевірні роботи не менше 3 разів на рік. Процес перевірки може відбуватися в онлайн або офлайн форматі. При цьому участь одного з батьків є обов’язковою;
  2. Учнів 5–11 класи оцінюють не рідше 4 разів на рік;
  3. Учні випускних класів (4, 9 та 11), проходять державну підсумкову атестацію.

За результатами підсумкового оцінювання школярі отримують семестрові та річні оцінки, які виставляються в журналі.

Якщо за результатами перевірки дитина отримала високі бали, то вона може продовжити сімейну форму навчання.

Якщо хоча б з одного предмета дитина отримає оцінку нижче середнього або початкового рівня або не виконає підсумкову контрольну роботу, вона має право перездати її протягом місяця.

У разі отримання вдруге незадовільної оцінки, школа може рекомендувати перевести дитину на очне навчання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-01 19:24:05