Україна і світ

як можуть вплинути на Україну

Для України також важливою є посада Високого представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики і оборони, яку в цій каденції обіймає іспанець Жозеп Боррель. Очікується, що Боррель також піде з посади, а тому порядок призначення політика на роль головного дипломата ЄС залежатиме від Єврокомісії. Наразі оглядачі не роблять однозначних суджень щодо наступного головного дипломата ЄС, але обговорюються очільниця уряду Естонії Кая Каллас, яку називають одним з лідерів цієї політичної боротьби. Також лунає ім’я прем’єр-міністра Чехії Петра Фіала.

Політолог Олексій Якубін вказує, що хоч Європарламент грає важливу роль у призначенні керівних посад, але не меншу роль гратимуть представники країн-членів ЄС.

– По-перше, все ж таки, не лише від одного Європарламенту залежить вся історія. Нюанс полягає в тому, що конкретно Європарламент, перш за все, матиме вплив на Єврокомісію. Але роль конкретних країн-членів ЄС досить значна. Безпосередньо президента Європейської комісії номінують на посаду лідери держав країн-членів, – каже політолог.

Вже для затвердження голови Єврокомісії потрібно затвердження від євродепутатів більшістю голосів.

– Якщо казати про Урсулу фон дер Ляєн, то її одна з країн-членів висуне. Але чи буде такий розподіл (сил, – Ред.) в Європарламенті що дозволить їй, наприклад, отримати відповідну підтримку, – каже політолог.

Специфікою Євросоюзу є те, що певну частину пропозицій висувають голови держав, які, зокрема, пропонують кандидатуру.

Призначення єврокомісарів

Каденція єврокомісарів закінчується разом із чинною командою голови Єврокомісії.

Їх призначення відбувається за принципом – один Єврокомісар від кожної країни-члена. Кожен Єврокомісар відповідає за ті чи інші галузі, які мають місце в рамках ЄС.

На сьогодні це 27 єврокомісарів, включно із очільницею Єврокомісії фон дер Ляєн.

Для того, аби єврокомісари були затверджені на посаді, відбуваються слухання в Європарламенті, власне, після яких, ці кандидатури стають членами виконавчої влади Євросоюзу.

На сьогодні для України є важливою посада, наприклад, єврокомісара з сільського господарства, яку наразі обіймає поляк Януш Войцеховський. Саме з Польщею Україна мала складні відносини через аграрні питання, через що були проблеми на кордоні та безпосередньо мітинги у низці польських міст.

Втім, як зазначають оглядачі, ймовірно, на посадах єврокомісарів може відбутись ротація, що замінить Войцеховського.

Вплив Європарламенту на політику ЄС

Як вказує політолог Олексій Якубін, Європарламент хоч і не має законодавчої ініціативи, він може затверджувати важливі рішення, тим самим визначати рух політики ЄС.

Загалом, Європейський парламент може ухвалювати декларації та резолюції, обговорювати надважливі питання. Втім, в межах Євросоюзу, Європарламент є скоріш дорадчим органом, каже політолог.

– Він (Європарламент, – Ред.) є барометром для інших європейських органів. Тому що вони через Європарламент бачать умовну температуру по Євросоюзу. Яка тенденція, наприклад, починає домінувати. Якщо партії з різних країн об’єднуються, то виходить, що певна тенденція домінує в низці країн. Відповідно, це буде мати вплив і на те, як буде функціонувати далі Європейський Союз, – пояснює політолог.

Традиційно Європарламент також виступає за розширення Євросоюзу, тому підтримує рішення щодо нових країн-кандидатів ЄС.

Разом з тим, питання зовнішньої політики залежать, переважно, від Єврокомісії, а сам Європарламент не має голосу, наприклад, щодо санкцій.

Те саме стосується і торговельних відносин. Євродепутати мають право фінального голосу щодо регуляції торгівлі з іншими державами, але перговори, лібералізація чи інші аспекти зовнішньої економічної політики залежать від Єврокомісії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-06 15:22:58