Україна і світ

Чому електронні сигарети шкідливі: у МОЗ пояснили їх вплив на здоров’я


70% українців віком від 18 до 29 років, які курять, активно використовують електронні вироби для куріння. Це показало всеукраїнське опитування.

37% курців віддають перевагу тютюновим виробам для електричного нагрівання, а 36% – електронним сигаретам.

Куріння серед підлітків

Також відомо, що 40% опитаних віком від 13 до 15 років хоча б раз вживали електронні сигарети.

Ще 20% підлітків користуються електронними сигаретами на постійній основі.

Крім того, половина підлітків віком 15-16 років мала досвід куріння електронних сигарет, і кожен п’ятий (19%) вживав їх протягом останніх 30 днів.

Чому електронні сигарети шкідливі

Широке використання електронних сигарет викликає серйозне занепокоєння серед медичних експертів.

У цих виробах міститься низка шкідливих речовин: ацетальдегід, формальдегід, нікель, свинець, бензол та інші токсичні сполуки. Вони можуть завдавати значної шкоди організму.

Існують захворювання, які спричиняються використанням електронних сигарет. Серед них EVALI, пошкодження легень внаслідок вейпінгу, облітеруючий бронхіоліт або “попкорнові легені”, ліпоїдна пневмонія та первинний спонтанний пневмоторакс.

Фахівці пояснюють, що викиди від цих пристроїв також містять нікотин, діацетил, бензол, важкі метали та інші шкідливі речовини, що може спричинити шкоду людям довкола курця.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Центрі громадського здоров’я України наголосили, що ефективність електронних сигарет як засобу для відмови від куріння недоведена, а їхній негативний вплив на здоров’я — беззаперечний.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 14:36:39