Україна і світ

Унікальний випадок: Боррель засудив участь Угорщини в “мирній ініціативі” КНР і Бразилії

Фото: Getty Images

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель засудив рішення Угорщини приєднатися до ініціативи Друзі миру, скликаної Китаєм та Бразилією, де вони мають намір обговорити “мирний план” щодо України.

Про рішення Будапешта Боррель висловився у Нью-Йорку під час розмови в Раді з міжнародних відносин (Council on Foreign Relations), пише Голос Америки.

Боррель про доєднання Угорщини до ініціативи КНР і Бразилії

У Борреля запитали, чи продовжить ЄС підтримку України, якщо США припинять надавати допомогу. На його думку, у Європі залишається сильна політична прихильність щодо підтримки України.

Однак він зауважив, що починає бачити деякі ознаки послаблення європейській єдності.

— Є певні країни-члени, не так багато, можливо, лише одна, звичайно не наймогутніша, які починають думати категоріями капітуляції, говорячи про мир. Звісно, ніхто не вживає слова капітуляція, але їхні підходи цілком еквівалентні. І я вперше бачу, що держава-член ЄС бере участь сьогодні в зустрічі, скликаній Китаєм і Бразилією, аби обговорити мир за іншим підходом, ніж план Зеленського, – сказав Боррель.

Він підкреслив, що це унікальний випадок, і висловив упевненість, що такі настрої “не призведуть до пандемії серед держав-членів”.

Напередодні прем’єр-міністр Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт візьме участь в ініціативі Друзі миру у Нью-Йорку, яку спільно започаткували Китай та Бразилія.

Сійярто заявив, що загалом до цієї ініціативи приєдналися 15 країн, зокрема Єгипет, Саудівська Аравія, Туреччина, Мексика, Кенія, Замбія і Казахстан.

Нагадаємо, у серпні президент Володимир Зеленський розкритикував так званий мирний план Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Глава держави назвав Зеленський його “деструктивним” і заздалегідь узгодженим із Кремлем, заявивши, що він є лише “політичною заявою” і не враховує реальної ситуації.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 14:12:20