Україна і світ

Як довго відключатимуть світло в Україні: прогнози

Війна, розв’язана Росією проти України, завдала жахливих руйнувань енергетичній інфраструктурі. Електростанції, підстанції, лінії електропередачі – все це стало мішенню для ворожих обстрілів. У цій складній ситуації саме енергетики України показують неймовірну стійкість та героїзм. 

Щодня, ризикуючи своїм життям, вони виїжджають до ліній електропередачі під обстрілами, щоб відновити електропостачання. Їхніми руками лагодяться пошкоджені трансформатори, монтуються нові лінії, відновлюються зруйновані підстанції.

Чому відключають світло в Україні

Зі зниженням температури споживання електроенергії в Україні зростає, що ще більше погіршує ситуацію з дефіцитом.

Зараз дивляться

Головною причиною відключень є дефіцит електроенергії. Внаслідок руйнування енергетичної інфраструктури через російські обстріли Україна втратила значну частину своїх потужностей з виробництва електроенергії. Це призвело до дефіциту, який неможливо покрити лише за рахунок внутрішніх ресурсів.

У пікові години дефіцит покривається комерційним імпортом та аварійною допомогою з енергосистем Польщі, Румунії та Словаччини.

Як довго відключатимуть світло в Україні

17 травня відключення споживачів протягом дня до вечірніх пікових годин навантаження не плануються. Але з 19:00 по всій Україні можливі графіки стабілізаційних відключень для побутових та промислових споживачів.

За словами Юрія Бойка – радника прем’єр-міністра України (Шмигаля), члена наглядової ради НЕК Укренерго, ймовірність відключень світла зберігатиметься до кінця літа, а можливо, й до осені. Але ситуація залежить від багатьох чинників: інтенсивності обстрілів, погодних умов, рівня споживання.

– Не відкрию таємниці, якщо скажу, що в цих умовах нам доведеться жити, за моїми оцінками, до серпня. У серпні-вересні я очікую незначного покращення в силу різних факторів – починаючи з виходів з активної фази ремонту об’єктів атомної генерації, все ще буде залишатися сонце і в системі буде велика кількість цієї генерації, – наголосив експерт. 

Яка ситуація в енергосистемі на 17 травня

Енергосистема України перебуває в режимі підвищеної готовності до надзвичайних ситуацій, тому, як довго відключатимуть світло, сказати важко. Завдяки вжитим заходам вдається уникати масштабних віялових відключень, проте ймовірність локальних обмежень електропостачання зберігається.

У разі значного погіршення ситуації в енергосистемі можливі аварійні відключення, які не підпадають під графіки.

Чи часто можуть застосовувати аварійні відключення:

  • за потреби, адже аварійні відключення – це крайній захід, до якого вдаються лише в разі критичного дефіциту електроенергії.
  • залежно від ситуації. В останні дні аварійні відключення застосовувались нечасто, проте така ймовірність зростає з погіршенням ситуації в енергосистемі.

Експерт наголошує, що варто економити та впевнений у тому, що Україна зможе пройти осінньо-зимовий період.

– Я думаю, що за допомогою наших енергетиків, які працюють дуже добре, ми зможемо вирішити це питання не тільки влітку, а й узимку, і пройдемо осінньо-зимовий період. Ми зможемо зберегти цілісність енергетичної системи, – зазначив Юрій Бойко.

Де найчастіше вимикатимуть світло

За інформацією Укренерго, час відключень світла залежить від споживання. Станом на 17 травня 2024 року найскладніша ситуація з електропостачанням спостерігається:

  • у Харківській області, де через значні пошкодження енергоінфраструктури внаслідок обстрілів часто застосовують аварійні відключення світла.
  • енергосистема Одеської області також перебуває в складному стані через пошкодження об’єктів інфраструктури. Можливі як погодинні, так і аварійні відключення.
  • у Дніпропетровській області спостерігається дефіцит електроенергії, тому можливі графіки погодинних відключень.
  • ситуація в столиці та області також залишається складною. Можливі як погодинні, так і аварійні відключення.

Стежте за оновленнями інформації на сайтах та у соціальних мережах місцевих обленерго. Заздалегідь дізнайтеся графік погодинних відключень у вашому регіоні. Підготуйтеся до можливих аварійних відключень: зарядіть телефони, придбайте ліхтарики та свічки.

Відключення електроенергії, відключення світла

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-17 14:31:48

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин