Україна і світ

вночі у Парижі спалахнули протести після першого туру

Ультраправі у Франції лідирують після першого туру парламентських виборів. Партія Марін Ле Пен Національне об’єднання набрала 33,1% голосів, ультралівий Народний фронт отримав 28%, а політична партія президента Еммануеля Макрона Відродження отримала 20%.

Про це повідомляє BBC News.

Парламентські вибори у Франції

Зазначається, що ніколи ще ультраправі не перемагали в першому турі парламентських виборів у Франції. Марін Ле Пен і лідер партії Національне об’єднання Жордан Барделла хочуть отримати 289 місць у 577-місцевих Національних зборах.

Зараз дивляться

Наступної неділі відбудеться другий тур виборів, і прогнозується, що партії Марін Ле Пен може не вистачити місць у парламенті. Без абсолютної більшості у Франції буде “підвішений” парламент, і Національне об’єднання не зможе реалізувати свої плани щодо імміграції, зниження податків і забезпечення правопорядку.

Явка в 66,7 % стала найвищою для першого туру парламентських виборів із 1997 року.

Протести у Франції після туру виборів

Сотні лівих виборців зібралися на площі Республіки в Парижі, щоб висловити свій гнів і шок від успіху на виборах Національного об’єднання Марін Ле Пен, повідомляє телеканал Euronews.

Getty Images

Люди, які вийшли на протест, заявляли, що пригнічені і засмучені результатами першого туру виборів.

– Я пригнічена. Мені здається, що я зараз заплачу. Мені дуже соромно, – сказала 22-річна Ежені, мешканка Парижа.

Її коментарі підтримали інші молоді учасники акції протесту в столиці, які сказали, що вирішили приєднатися до мітингу, оскільки були шоковані та стурбовані результатами.

На протести вийшли десятки тисяч людей. Вони палили фаєри, багаття на вулицях, перевертали сміттєві баки, запускали салюти. Спалахнули заворушення. На одному з відео видно поліційний мотоцикл, що палає.

При цьому в лівих сил усе ще є надія на другий тур виборів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-01 09:49:42

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин