Україна і світ

Взаємні погрози на знищення: який ризик великої війни між Ізраїлем та Іраном

Увечері 1 жовтня Іран атакував Ізраїль балістикою. Частина іранських ракет пробила ізраїльський Залізний купол, їх бачили над Єрусалимом і Хайфою, повідомляють про прильоти в районі штабу Моссаду в Тель-Авіві та на двох авіабазах ВПС Ізраїлю. За деякими повідомленнями, Іран випустив по Ізраїлю від 220 до 250 ракети. В ЦАХАЛі заявили про 180 ракет.

Палестинська служба цивільної оборони в Єрихоні на західному березі річки Йордан повідомила, що від ракетного обстрілу загинув чоловік. Ізраїльські медики говорять, що двоє людей отримали легкі поранення.

Прем’єр Ізраїля Беньямін Нетаньягу пообіцяв іранцям відплату. А в Ірані застерігають, що наступна атака буде більш нищівною, якщо Ізраїль вирішить помститися. Президент США Джо Байден доручив американським військовим допомогти Ізраїлю збивати іранські ракети.

Факти ICTV розбиралися, чи не переросте атака Ірану на Ізраїль у війну на Близькому Сході та чи не позначиться це на американській допомозі Україні.

Атаки Ірану на Ізраїль

Іранський Корпус вартових Ісламської революції заявив, що нічна атака Ірану на Ізраїль – це помста за вбивство високопоставлених лідерів терористичних угруповань ХАМАСу і Хезболли, зокрема Хасана Насралли.

Минулого разу президент США Джо Байден сказав Нетаньягу “тримати перемогу” і не проводити масштабних операцій у відповідь. Ізраїль дослухався. Та цього разу в Тель-Авіві зовсім інші настрої. Так, колишній прем’єр-міністр Нафталі Беннет у соцмережі X написав: Це найбільша можливість за останні 50 років змінити обличчя Близького Сходу.

За його словами, Ізраїль повинен знищити ядерну програму Ірану, його головні енергетичні об’єкти й завдати “смертельного удару цьому терористичному режиму”. Попри те, що Нафталі Беннет не є чинним прем’єром, його заяви все ж відображають певні настрої в країні.

Іран є головним союзником Хезболли, яка у Лівані має величезний арсенал сучасного озброєння, і яке теоретично може бути використане, якщо Іран і його ядерні об’єкти зазнають атак.

Проте Джо Байден перекидає ще одну авіаносну бойову групу до Середземного моря, і таким чином сигналізує іранцям, що якщо Тегеран вдарить по Ізраїлю, то це буде удар і по США. Ось чому багато хто говорив про страх поширення війни, у якій буде мало місця для дипломатії.

Сьогодні вранці, 2 жовтня, по північному Ізраїлю, по населених пунктах навколо Хайфи й Західної Галілеї, поблизу ізраїльсько-ліванського кордону, знову випустили до 100 ракет.

Допомога США Україні та підтримка Ізраїлю

У коментарі Фактам ICTV керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко заявив, що допомога США для України навряд чи зменшиться через наростання конфлікту між Ізраїлем, Ліваном та Іраном. Хоча запити України й Ізраїля перетинаються щодо потреб у ППО та авіації.

Ті рішення президента Байдена, за якими в Україну першочергово постачаються системи ППО та ракети, є чинними. Щодо авіації – підготовка українських пілотів так само триває.

– Я думаю, що конфлікт між Ізраїлем та Іраном особливо не позначиться на допомозі Україні. Звичайно, США буде гарантувати допомогу партнерам, але допоки це не буде велика сухопутна війна в Ізраїлі. Скоріш за все, вона такою не буде, – зауважує Олександр Мусієнко.

На його думку, конфлікт на Близькому Сході продовжиться в режимі обопільних ударів і боротьбою Ізраїлю проти терористів ХАМАСу і Хезболли.

Водночас Олександр Мусієнко зазначає, що якби було потрібно допомогти Ізраїлю підірвати військову міць Ірану, то Україна точно б не заперечувала. Адже саме Іран є одним з основних партнерів Росії в наданні озброєння, зокрема балістичних ракет, ударних дронів та артилерійських боєприпасів.

– Мені дуже сподобалась промова Беньяміна Нетаньягу, прем’єр-міністра Ізраїлю, який сказав, що проти зла треба боротися і всі демократії, усі цивілізовані держави мають стати з Ізраїлем як з демократичною державою. Я думаю, те ж саме стосується і України. Ми тут об’єднані з Ізраїлем, – наголосив військовий експерт.

До речі, Росія засудила дії Ізраїлю проти Хезболли, у такий спосіб задекларувавши підтримку терористичним рухам і організаціям, а не ставши поруч з Ізраїлем.

Якою може бути відповідь Ізраїлю на ракетний удар Ірану

У коментарі Фактам ICTV директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос заявив, що ізраїльською відповіддю на іранську ракетну атаку може стати аналогічна ракетна атака по ядерних чи нафтохімічних об’єктах Ірану.

– Принаймні, в Ізраїлі так говорять. Вони говорять, що заженуть Іран у кам’яний вік, тобто будуть знищені економічні можливості Ірану. А чи будуть вони це робити й що саме зроблять – будемо бачити, – говорить Ігор Семиволос.

Як Росія може вписатися в конфлікт Ізраїлю та Ірану

Олександр Мусієнко нагадав, що Росія давно має тісні зв’язки з Іраном. Нещодавно туди літав секретар Ради безпеки РФ Сергій Шойгу, а днями там побував Михайло Мішустін, прем’єр-міністр Росії. Шойгу під час свого візиту пообіцяв Ірану системи ППО. Раніше росіяни обіцяли Ірану й літаки Су-34 і Су-35 та військові гелікоптери.

Крім того, Росія може допомагати Ірану з розробкою ядерної зброї.

Також Росія може надати єменським хуситам ракети Онікс, а хусити є проіранським бойовим угрупованням.

– Зараз ціна для Росії надто висока, адже вона потребує від Ірану те, чого сама не встигає виготовити – балістичні ракети та ударні дрони, – наголосив Олександр Мусієнко.

За словами Ігоря Семиволоса, Ірану цікаво, щоб Росія не просто вписалася у цей конфлікт, а дала гарантії безпеки. До речі, з приводу цього є чимало дискусій між представниками Ірану й Росії, і не всі російські керівники щасливі від такої перспективи. Вони будуть намагатися уникнути таких обов’язків.

До речі, у жовтні планується підписання цієї великої угоди про стратегічну співпрацю між Росією та Іраном на майбутньому саміті БРІКС.

Те, що Росія може передати Ірану певні ядерні технології, на думку Ігоря Семиволоса, є більше спекулятивним твердженням. Але Тегерану потрібно, щоб Росія поширила на Іран своє ядерне стримування.

До речі, на бік Ірану опосередковано може стати Китай. Наприклад, поставити засоби протиповітряної оборони, якщо вже не постачає.

Чи є загроза третьої ліванської війни

За словами Ігоря Семиволоса, третя ліванська війна вже почалася із початком операції Ізраїлю у південній частині Лівану.

Політолог, кандидат політичних наук, доцент Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Ігор Рейтерович вважає, що зараз триває наземна операція Ізраїлю на території Лівану, мета якої 20-кілометрова закрита зона.

– Під час перших двох воєн ізраїльські військові штурмували і контролювали Бейрут. Зараз я поки не бачу, що ізраїльтяни будуть вдиратися в Бейрут і брати його під свій контроль. Формально третя ліванська війна поки не почалася, але зрозуміло, що в будь-який момент це може статися, – підсумував Ігор Рейтерович.

Нагадаємо, що Перша ліванська війна або операція Мир для Галілеї (1982 року) — це військовий конфлікт, який стався на тлі громадянської війни в Лівані. Тоді основною метою для ізраїльських військ було знищення баз Організації визволення Палестини, загонів палестинського руху опору і ліванських національно-патріотичних сил.

Війна тривала з початку червня по вересень 1982 року. У результаті під контроль ізраїльських військ перейшло близько 4 500 кв. км ліванської території, на якій повністю знищили військову інфраструктуру Організації визволення Палестини.

Друга ліванська війна 2006 року – розпочалась з того, що Хезболла запустила ракети по Ізраїлю, а її бойовики вбили трьох ізраїльських солдатів. Ізраїль у відповідь почав повітряну і морську блокаду та масивні бомбардування об’єктів інфраструктури Лівану.

У підсумку, загинуло майже 120 ізраїльських військових, втрачено до 150 одиниць важкої бронетехніки, чотири вертольоти та один літак-винищувач. А Хезболла втратила близько 700 бойовиків, значну кількість ракетних установок та іншої техніки. Проте це не завадило Хезболлі оголосити про свою перемогу. Обстріли Ізраїлю з Лівану на певний час припинилися.

За останніми даними, ізраїльські війська порушили “блакитну лінію” – патрульований ООН кордон, що відокремлює Ізраїль і окуповані Голанські висоти від Лівану, – увійшовши приблизно на 400 метрів вглиб південного Лівану. Понад 150 об’єктів терористичної інфраструктури Хезболли було знищено.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нинішня стратегія Ізраїлю має два вектори: фізичне усунення ворогів та стримування – демонстрація Ірану і його маріонеткам, що на кожну атаку на Ізраїль буде дана ще жорсткіша відсіч. Ізраїль вже давно має в шухляді плани ударів по Ірану. І зараз ізраїльські військові оцінюють, коли і як сильно вдарити по Ісламській Республіці Іран.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 16:33:39