Україна і світ

У Полтаві чоловік з інсультом вийшов з коми одразу після видалення тромбу: рідкісний випадок


Команда фахівців нейрохірургічного відділення Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського провела термінову операцію 65-річному пацієнту, якого швидка привезла з інсультом з приміського села. Чоловік перебував у комі.

Що таке “ефект Лазаря”

Від початку інсульту минуло 2,5 години. Це критичний термін. Спочатку довго їхав син, якого викликала дружина, коли батько втратив свідомість, потім довго їхала швидка, яка не могла знайти потрібний будинок.

Життя чоловіка було під загрозою. За статистикою, з таким ураженням виживають всього 2% пацієнтів.

В операційній нейрохірург Андрій Сапун терміново виконав механічну тромбектомію базилярної артерії.

А далі почалися справжні дива.

Через 20 хв після втручання пацієнт почав виходити з коми. У науковій літературі такі випадки, коли пацієнти, що називається, оживають, після механічної тромбектомії називають “ефектом Лазаря”.

– Через 30 хв. він був уже в ясній свідомості. Не знадобилося навіть перебування в реанімації, – розповідає нейрохірург.

Цей випадок дійсно унікальний. Бо пацієнта прямо з операційної перевели до відділення гострої цереброваскулярної патології, а вже через кілька днів виписали, важко повірити, з повним відновленням усіх функцій.

Руки, ноги, голова – все працює

Відтепер 65-річний Валерій Дяченко з села Тарновщина Полтавського району – майже знаменитість.

– У мене все нормально, руки і ноги працюють. Все, як було. Гарна лікарня, гарні лікарі та й увесь персонал чудовий, – говорить врятований пацієнт.

У нейрохірургічному відділенні лікарні ім. М.В. Скліфосовського інсультна допомога організована на найвищому рівні, відповідно до стандартів найбільш розвинених країн Європи та світу.

Проте, нейрохірурги наголошують, такого дива, як з паном Валерієм може й не статися, якщо зволікати з викликом екстреної медичної допомоги – кожна хвилина важлива для порятунку життя.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 16:32:09