Україна і світ

Вплинути на мотивацію: в Україні запрацює комплексна система військово-патріотичного виховання

«Майбутнє Української держави й саме існування української незалежності неможливе без докорінного реформування системи військово-патріотичного виховання військовослужбовців, без її спрямування на становлення свідомих громадян і захисників незалежної України. Проблема військово-патріотичного виховання є однією з найважливіших, оскільки від її вирішення безпосередньо залежить майбутнє нашої нації» — такими є одні з перших рядків затвердженої в серпні Концепції військово-патріотичного виховання в системі Міністерства оборони України

І з цими словами не можна не погодитися. Адже дійсно, саме на патріотизмі тримається віра у Збройні Сили України, у незнищенність нашої нації, в неминучу Перемогу над знахабнілим агресором. Саме тому в основу військово-патріотичного виховання покладено формування патріотизму як однієї з найвищих духовних цінностей, що проявляється в самовідданій любові громадянина до своєї Батьківщини, усвідомленій потребі та прагненні зміцнювати й захищати її.

Міноборони створює сучасну систему військово-патріотичного виховання: затверджено Концепцію

У Міністерстві оборони сподіваються, що затверджена Концепція суттєво вплине на мотивацію військовослужбовців та потенційних рекрутів. Адже вона стимулює вивчення історії, конкретизує тематику заходів культури і дозвілля, закликає ставити в приклад героїчну боротьбу українського народу за створення власної держави та не менш героїчні подвиги Захисників та Захисниць під час відсічі нинішньої збройної агресії російської федерації.

Примітно, що затверджена Концепція доповнює і підсилює запроваджені ще у 2022 році Концепцію національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року та Концепцію військово-патріотичного виховання в МВС України. Отже, так окреслюється комплексний державний підхід до військово-патріотичного виховання в умовах воєнного стану.

Як відомо, військово-патріотичне виховання сьогодні є однією з основних складових національно-патріотичного, що має на меті становлення самодостатнього громадянина-патріота України, гуманіста і демократа, готового до виконання громадянських і конституційних обов’язків, до успадкування духовних і культурних надбань українського народу, досягнення високої культури взаємин, формування активної громадянської позиції, утвердження національної ідентичності громадян на основі духовно-моральних цінностей Українського народу, національної самобутності.

Формування ціннісних орієнтирів і громадянської самосвідомості, згідно з усіма трьома концепціями, повинно здійснюватися на прикладах героїчної боротьби Українського народу за самовизначення і творення власної держави, ідеалів свободи, соборності та державності. 

Кожен українець повинен знати, що ми маємо понад тисячолітню традицію державності та захисту наших земель, куди входять княжа доба Русі, козацьке Військо Запорозьке, Українські Січові Стрільці, армії Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, учасники антибільшовицьких селянських повстань, загони Карпатської Січі, Української повстанської армії, українці-повстанці у сталінських концтаборах, учасники дисидентського руху. 

Також патріотичне виховання здійснюється на прикладах мужності та героїзму учасників революційних подій в Україні у 2004, 2013–2014 роках, Героїв Небесної Сотні, учасників антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях, спротиву окупації та анексії Автономної Республіки Крим російською федерацією, війни рф проти України.

Колаж Сергія Поліщука / АрміяInform
Колаж Сергія Поліщука / АрміяInform

Також наголошується на важливості розгляду порівняльно-історичних відомостей про переривання державності в інших європейських країнах, які сьогодні представлені потужними європейськими націями. Водночас національно-патріотичне, військово-патріотичне виховання не повинно формувати імперіалістичні ідеї, коли на світ дивляться лише крізь окуляри власної культури, вивищують своє надбання над іншими.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Міністерстві оборони України переконані, що незабаром в Україні запрацює насправді робоча система військово-патріотичного виховання — від уроків «Захисту України» в школах до створення в системі Міноборони соціально-культурної інфраструктури військово-патріотичного виховання, яка буде постійно апробовувати та впроваджувати нові форми освітньо-пізнавальної та практично-пізнавальної діяльності у сфері військово-патріотичного виховання. Для цього буде використано найкращий світовий та український досвід.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-09-04 06:29:17