Україна і світ

Вітрянка викликала запалення мозку: у Львові рятують 14-річного підлітка

До Львівської обласної інфекційної лікарні у стані середньої важкості госпіталізували 14-річного мешканця Дрогобицького району. Йому встановили діагноз вітрянковий енцефаліт (запаленням головного мозку).

Небезпечне захворювання спровокувала перенесена вітрянка, від якої хлопець не мав щеплення.

В.о. завідувачки I дитячого відділення лікарні Оксана Мостюк розказала журналістам, що  це вже четверта дитина, яка потрапила цьогоріч до лікарні з вітрянковим енцефалітом.

Зараз дивляться

Де і як підліток заразився вітрянкою

У родині першою на вітрянку захворіла двоюрідна сестра, яка ходить у садочок. Від неї і заразилися двоє старших братів. Усі вони не мали щеплення від цієї хвороби.

Захворювання у хлопців проходило неважко, не було великих висипань на тілі та високої температури. Батьки не стали звертатися до лікарів.

Та невдовзі один з братів почав скаржитися на головний біль, запаморочення, порушення ходи, слабкість, високу температуру. Такі скарги у хлопця були приблизно тиждень.

Медикаментозне лікування не допомагало, стан погіршувався. Лише тоді забили тривогу і госпіталізували хлопця до інфекційної лікарні Львова.

Діагноз сина – вітрянковий енцефаліт мусив би нагадати батькам про те, що небезпечна хвороба вразила хлопця і через їхню безпечність, бо щеплення проти вітрянки було проігнороване.

Чому потрібне щеплення проти вітрянки

Дійсно, вакцинація проти вітряної віспи (вітрянки) в Україні є не обов’язковою, а рекомендованою, тому вакцина не закуповується коштом державного бюджету. Тобто, її треба закуповувати за власні гроші.

Проте нещодавно Україна отримала 20 190 доз вакцини в якості гуманітарної допомоги. ЇЇ розподілили між областями. Львівщина отримала 3300 доз цієї вакцини і щепитися нею й досі можна безкоштовно. Просто батькам треба зрозуміти, наскільки це важливо і необхідно для дітей.

За результатами досліджень в США та Японії, післявакцинальний імунітет залишається напруженим 20 років після щеплення. Це говорить про надзвичайну ефективність вакцин проти вітрянки.

За словами Оксани Мостюк, батьки мусять знати, що, окрім енцефаліту, вітрянка часто викликає ще й такі ускладнення, як пневмонія, флегмони, абсцеси, бешиха (рожа) тощо.

Джерело: Zaxid.net

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-07 11:00:10