Україна і світ

Випадки зараження сказом людей на Харківщині, вибух інфекції серед тварин

У Харківській області протягом 2024 року було зафіксовано три підтверджені випадки зараження сказом людей. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації з посиланням на головного державного санітарного лікаря Харківської області Любов Махоту.

Вибух інфекції серед тварин

Зазначається, що загалом у період із 2013 по 2024 роки на території регіону було зареєстровано шість підтверджених випадків захворювання людей на сказ. Цього року три випадки сталися в селищі Печеніги Чугуївського району, селі Крючки Ізюмського району та селищі Куп’янськ-Вузловий Куп’янського району.

– Протягом другого півріччя 2024 року на території Харківщини продовжується широке вибухоподібне поширення інфекції серед тварин, – ідеться в повідомленні.

Зараз дивляться

Загалом за минулий рік в області зареєстрували 117 підтверджених випадків захворювання. З початку 2024 року – 65. Питома вага осіб, які постраждали від укусів тварин, зросла на 57% порівняно з аналогічним періодом минулого року, зазначили в ХОВА.

Зараження сказом

Сказ – це захворювання, спричинене рабівірусом, що передається через укус або ослинення інфікованою твариною.

Захворюванню можна запобігти, якщо людина, яку вкусила невакцинована/невідома/дика тварина, негайно звернеться по допомогу до лікаря. Якщо людина не звертається до медиків вчасно і розвивається сказ, допомогти хворому неможливо.

На сказ можуть хворіти всі ссавці включно з домашніми тваринами: собаками і котами, кіньми, козами, коровами, вівцями тощо. Також потрібно пам’ятати, що на сказ можуть хворіти й гризуни, зокрема щури, їжаки та білки.

Джерело: Kharkiv Today

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-02 12:19:08