Львівський портал

У Львові вшанували пам’ять депортованим українцям з території Закерзоння

У неділю, 8 вересня, у Львові біля пам’ятника депортованим українцям з території Закерзоння відбулась панахида та громадське віче. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради. 

Так, вшанували 80 роковини початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини, яких депортували у 1944 − 1951 роках.

На подію прийшли десятки людей. До меморіалу депортованим українцям поставили квіти та запалили лампадки. Ансамбль виконав народні пісні. 

Довідка. 

Цьогоріч виповнюється 80 років від початку депортації з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944−1951 роках українців мешканців цих регіонів. Сотні тисяч українців було депортовано у примусовому, позасудовому порядку. Загалом, за офіційними даними, у 1944−1946 роках було переселено до СРСР 482,8 тисяч осіб.  

У 1947 році залишки українського населення близько 150 тисяч осіб з історичних українських земель у складі Польщі в рамках акції «Вісла» було депортовано на північ та північний захід Польщі. У наступні роки (до 1951 року) до УРСР з території Польщі було переселено ще близько 50 тисяч осіб. 

Депортація супроводжувалася терором, репресіями, конфіскацією майна, встановленням режиму спецпоселень для депортованих українців, обмеженням їх політичних, соціальних, економічних і культурних прав.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-08 15:52:31