Україна і світ

Відомий препарат знижує ризик раку кишківника – дослідження

Дослідження, опубліковане в JAMA Oncology, показало, що ацетилсаліцилова кислота може знизити ризик появи злоякісних пухлин кишківника.

Аспірин і колоректальний рак

За даними Національного інституту раку, колоректальний рак є другою причиною смерті в США. Ацетилсаліцилова кислота (аспірин) входила до переліку рекомендованих засобів, які полегшують стан людей з цією хворобою та серцево-судинними проблемами.

Мета дослідження, у якому взяли участь 107 655 медиків середнього віку (49,4 років) — проаналізувати, як препарат впливає на розвиток колоректального раку. Адже раніше з’явилася інформація, нібито він може викликати кровотечі шлунка.

Зараз дивляться

Частина учасників з онкохворобою щодня приймала низьку дозу (81 мг), інші  – лише час від часу або взагалі не  приймали.

— Ми намагалися знайти осіб, які приймають препарат для профілактики, — сказав Ендрю Чен, один з авторів дослідження.

Виявилося, що ті, хто регулярно споживав аспірин, мали лише 2,12% шансів захворіти на колоректальний рак порівняно з іншими учасниками.

Ризик збільшувався до 3,4 %, якщо людина уникала прийому ацетилсаліцилової кислоти.

Засіб профілактики

Цікаво, що найбільшу користь від аспірину отримували учасники зі шкідливими звичками (зловживання алкоголем, куріння табаку або вейпів)  і нездоровим харчуванням.

Показники способу життя розраховувалися на основі індексу маси тіла, частоти вживання сигарет і алкогольних напоїв, фізичної активності та повноцінної дієти.

— Наші результати показують, що аспірин може знижувати ризик появи недуги серед тих, хто має схильність до колоректального раку, — повідомив гастроентеролог Даніель Сікаві.

Якщо ж дотримуватися здорового способу життя, науковці вважають, що препарат може стати ефективним засобом профілактики онкохвороби.

ДжерелоMedicalxpress

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-02 11:31:10