Україна і світ

Відома психологиня розказує, як подолати проблеми у стосунках і партнерстві під час війни

Клінічна психологиня, авторка методу емоційно фокусованої терапії пар і сімей, почесна професорка кафедри психології в Університеті Оттави Сью Джонсон доєдналася до Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?, ініційованої Оленою Зеленською.

Як під час війни зберегти стосунки

У подкасті Простими словами від The Village Україна психологиня розповіла про поширені проблеми у стосунках і пояснила, що робити, щоб не втрачати відчуття звʼязку та близькості навіть під час війни.

Побудувати здорові, міцні стосунки, а тим паче їх зберегти – не така вже і легка справа. Люди часто, не відчуваючи контакту зі своїм партнером, почуваються самотніми.

Зараз дивляться

Вони переповнюються почуттями, які не можуть висловити, та починають вимагати уваги, сердитися або критикувати одне одного.

Що таке здорові стосунки

Психологиня наголошує, що розпізнати їх не важко. Якщо ви почуваєтеся в безпеці, якщо ваш партнер вас чує та підтримує, якщо ви розумієте, що би не сталось, ви завжди можете до нього звернутися й довіритися, розраховувати на його допомогу – це про здорові стосунки.

Коли люди можуть поділитися тим, що їм дійсно потрібно, що для них дійсно важливо, тоді вони здатні вирішувати проблеми разом. І, зрештою, виявляється, що все не так уже й страшно.

– Саме бажання відчувати, що коли до когось звернешся і тебе не відштовхнуть, є базовою потребою, – наголошує Джонсон.

Коли цієї привʼязаності немає, ми самотні й налякані та часто не в змозі діяти ефективно.

Партнерство під час війни

Під час війни часто трапляються жахливі ситуації, що загрожують життю.

– Є моменти, коли військовим потрібно вимкнутися емоційно й повністю зосередитись на виконанні завдання, – говорить психологиня.

Вони вчаться фокусуватися лише на тому, що роблять, але потім треба навчитися відпускати, бо це людська природа – після пережитого жаху треба ситуацію відпустити.

Щоб навчитися цьому треба звертатися по допомогу до фахівців. Бо вимикання емоцій – це фізіологічно важка робота. Це ніби тримати на собі величезну вагу.

– Ви відштовхуєте її, але стаєте лише більш вразливими до того, чого намагаєтеся уникнути, – наголошує Джонсон.

За її словами, тригери зʼявляються знову й знову, а тиск і навантаження від придушених емоцій стають надмірними.

Сью Джонсон каже, що її вражає, як люди в парах вчаться підтримувати одне одного під час війни.

У багатьох парах обидва партнери водночас переживають жах, страх, втрати й відчуття непевності. І коли одна людина, що називається, втрачає землю під ногами, її партнер чи партнерка повинні прийти на допомогу, хоч і самим важко.

І так по черзі. Вони ніби підхоплюють одне одного, коли відчувають, що близька людина зараз перебуває в жахливому стані.

Останнє інтерв’ю 76-річної Джонсон

Джонсон згадує, як місто, у якому вона зростала, переживало наслідки Другої світової війни.

– Англійці змогли виборсатися з наслідків Другої світової, бо тримались одне за одного. Уся суть була в цьому відчутті спільності, яке вони мали впродовж війни та після неї, – говорить психологиня.

Тримаймося й підтримуймо один одного, щоб разом вистояти й жити далі. Якщо самі не можемо впоратися – варто звернутися по допомогу.

Запис цього подкасту став одним з останніх публічних інтервʼю психологині. Сью Джонсон померла від раку 23 квітня 2024 року у віці 76 років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-08 13:18:51