Україна і світ

Відмова від російського газу зберегла Євросоюзу 12 мільярдів євро

Про це заявив аналітичний центр Ember Climate, згідно із результатами дослідження якого від початку російського вторгнення в Україну країни ЄС виробили на 50 терават-годин більше електроенергії із сонця та вітру, що відповідало б імпорту 90 терават-годин газу.

Зазначається, що після відмови від імпорту російського газу, внаслідок розширення виробництва електроенергії з відновлюваних джерел, ЄС заощадив 12 мільярдів євро

«Завдяки потужностям, що розширюються, і сприятливим метеоумовам вітряні і сонячні електростанції після початку війни виробили рекордну кількість електроенергії в ЄС», — йдеться у звіті Ember Climate.

З березня 2022 року до кінця січня 2023 року в Євросоюзі вироблено на десять відсотків більше вітряної та сонячної електроенергії, ніж за аналогічний період 2021-2022 років. З цих джерел отримано майже чверть (тобто, 23%) усієї електроенергії в Євросоюзі — це найвищий показник за всі роки переходу на «зелену енергетику».

Загалом за цей період було додатково вироблено 50 терават-годин електроенергії, що відповідало б імпорту 90 терават-год газу на суму 12 мільярдів євро, зазначається в дослідженні.

Підрахунки Ember Climate ґрунтувалися на середніх цінах на енергоносії за вказаний період. Загалом, за даними центру, імпорт природного газу до ЄС скоротився на п’ять відсотків, а частка російського газу з березня до січня становила 16 відсотків, тоді як до початку повномасштабної війни в Україні цей показник сягав 40 відсотків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дослідники роблять висновок, що заміна викопних енергоносіїв на сонячну та вітрову енергію є для ЄС єдиною можливістю «забезпечити стабільну енергетичну безпеку та незалежність».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-23 04:40:40