Суспільне мовлення

Верховний Суд скасував містобудівні умови на будівництво готелю на площі Міцкевича у Львові

Верховний Суд визнав незаконним та скасував рішення виконкому Львівської міської ради про містобудівні умови та обмеження на будівництво готелю на площі Міцкевича. Роботи на об’єкті вже завершують.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Верховного Суду.

Під час засідання Верховний Суд констатував, що площа Міцкевича розташована в межах історичного ареалу Львова та на території об’єкта, який внесений до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Крім того, за адресою на момент ухвалення містобудівних умов була пам’ятка культури національного значення (залишки кам’яниці 1839 року).

Відтак, земельна ділянка, яка була віддана під забудову, належить до категорії земель історико-культурного призначення. Таке цільове призначення може бути змінене виключно за погодження з Кабміном, незалежно від того, що було встановлено рішеннями органів місцевого самоврядування.

“Виконавчий комітет Львівської міської ради, ухвалюючи спірне рішення, не врахував фактичного правового статусу об’єкта всесвітньої спадщини “Львів – Ансамбль історичного центру”, який внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є пам’яткою культурної спадщини національного значення, не взяв до уваги визначеної за законом категорії земельної ділянки, розташованої під таким об’єктом культурної спадщини, виду її використання, дозволеного законодавством, чинним станом на момент виникнення спірних правовідносин”, — йдеться у повідомленні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У результаті колегія суддів визначила, що рішення виконкому Львівської міської ради про затвердження містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для будівництва готелю на площі Міцкевича є незаконним. Його скасували. Попри те готель вже фактично збудований.


Джерело: Суспільне мовлення України