Україна і світ

Україна запустила формат співпраці з країнами Північної Європи: Зеленський розповів деталі

Фото: Офіс президента

Наступного тижня Україна отримає більше пакетів допомоги від країн Північної Європи, а українці почують більше дипломатичних новин.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський за підсумками 27 жовтня.

Співпраця України з країнами Північної Європи

Він заявив, що сьогодні протягом дня проводив підготовку до до роботи з партнерами на тижні. Зокрема, йдеться про європейських партнерів, які підтримують Україну “дуже принципово й дієво”.

Ми створили цей новий формат співпраці – Україна плюс країни Північної Європи. І в рамках цього формату незмінно нарощуємо нашу взаємодію. Оборонну, політичну, економічну. І в основі всього цього – наша ціннісна взаємодія. Те, як ми бачимо життя в Європі. Те, якою ми хочемо передати нашу Європу наступним поколінням. Точно безпечною, точно демократичною й точно здатною захищати інтереси європейців, – сказав Зеленський.

Президент подякував кожній країні з цього формату: Фінляндії, Швеції, Норвегії, Данії, Ісландії, а також заявив, що очікує “від усіх партнерів” підтримки Плану перемоги.

– Всі вони однаково розуміють, наскільки важливо бути рішучими. Розуміють, що треба створювати проблеми агресору, щоб Росія втрачала можливість псувати життя світу. Будемо говорити з “нордиками” про нові принципові кроки, які можуть посилити тиск на Росію за цю війну й заради чесної дипломатії. Тож дипломатичних новин і нових пакетів підтримки України має бути наступного тижня більше, – наголосив президент.

Володимир Зеленський наголосив, що ключовим пріоритетом є підтримка позицій України на найскладніших напрямках, а також підтримка українських військових та внутрішнього виробництва зброї в Україні, зокрема – дронів.

– Данія зробила відповідні вагомі інвестиції. Працюємо з партнерами, щоб приєднались. Окремо працюємо і на рівні країн, і на рівні найбільших світових компаній – виробників енергетичного обладнання – для посилення нашої енергосистеми перед зимою. Це стосується передусім прикордонних і прифронтових громад, таких наших міст, як Суми, Харків та інші, які знаходяться надто близько до російської території, – заявив президент.

Володимир Зеленський додав, що урядовці та відповідні дипломатичні представники України, а також енергетичні компанії, “мають чіткі завдання, у тому числі й щодо партнерів у Північній Європі”.

Ситуація на фронті та бойова робота бригад

Глава держави повідомив, що сьогодні також були доповіді головкома ЗСУ Олександра Сирського щодо ситуації на фронті та перебігу Курської операції, а також міністра оборони України Рустема Умєрова щодо контрактів для внутрішнього виробництва зброї.

Крім того, президент України також подякував та відзначив бойову роботу військових бригад ЗСУ.

Серед бригад та батальйонів, які відзначив президент, є:

  • 25-та окрема повітрянодесантна;
  • 79-та десантно-штурмова;
  • 35-та окрема бригада морської піхоти;
  • 65-та окрема механізована;
  • 425-й окремий штурмовий батальйон;
  • і 27-ма окрема артилерійська бригада.

– Молодці, воїни! На різних напрямках проявили себе однаково добре заради України, – заявив Зеленський.

Українська писемність та мова

Наприкінці звернення Володимир Зеленський прокоментував День української писемності та мови, який відзначається сьогодні.

За його словами, в такий день “важливо сказати, що тільки справжніми результатами реально зберігається все наше, все українське”.

– Ми в цій війні боремось проти ворога, який намагається знищити в Україні все українське. І тому кожна дія заради нашої держави, кожен результат на посилення України мають непересічне значення. Виграти цю війну можемо ми всі лише разом – і вберегти Україну можемо лише разом, – сказав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами президента, вчинки мають робитись не за принципом “кожен сам для себе”, а за принципом “всі для України”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-27 21:13:11