Україна і світ

Україна перевела годинники – точний київський час

Фото: Pixabay

В останню неділю жовтня Україна перейшла на зимовий час. Так, у ніч на 27 жовтня о 4:00 за київським часом стрілки годинника перемістилися на годину назад.

Точний час в Україні

Київ:



Україна переводить годинники з 1996 року відповідно до постанови Кабміну №509 Про порядок обчислення часу на території України.

Згідно з цим документом, на всій території України діє час другого часового поясу UTC+2 (київський час).

Годинник переводять двічі на рік: в останню неділю березня Україна переходить на літній час (о 3 годині стрілку рухаємо на 1 годину вперед), а в останню неділю жовтня на зимовий час (о 4 годині на 1 годину назад).

До слова, Євросоюз із 2019 року відмовився від переходу на літній і зимовий час.

В Україні теж тривають внутрішні дискусії щодо переходів між зимовим та літнім часом. І хоч у липні Верховна Рада підтримала законопроєкт про обчислення часу в Україні, яким передбачено скасування з зимового часу на літній (і навпаки), втім президент Володимир Зеленський казав, що не планує підписувати документ, яким цей перехід має бути скасований.

Вперше переводити годинник запропонували у 1784 році. Це зробив посол США у Франції Бенджамін Франклін. Рішення ухвалили для економії свічок. Винахід переходу саме на літній час приписують англійцю Вільяму Уіллету.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як адаптуватися до зимового часу – поради від Центру громадського здоров’я України – читайте на Фактах ICTV.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-27 20:00:40