Україна і світ

Новини 27 жовтня: розстріл людей у Селидовому, результати виборів в Грузії та нічна атака на Київ

Росіяни обстріляли Запоріжжя, що призвело до ураження майже 100 будинків, внаслідок чого є загиблі та поранені.

Крім того, стало відомо, що військові армії РФ укотре вчинили воєнний злочин та розстріляли на Донеччині двох військовополонених бійців ЗСУ.

Що відбулося в Україні та світі за добу 27 жовтня 2024 року − читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Нічна атака БпЛА на Київ

Під час вибухів у Києві, що гриміли вночі проти 27 жовтня, Повітряні сили знешкодили усі дрони, що намагалися атакувати столицю.

Вибухи в Києві сьогодні вночі люди могли чути впродовж понад трьох годин, поки була оголошена повітряна тривога через дронову атаку РФ.

Із десяток ворожих ударних безпілотників (на кшталт Shahed/Герань, Гербера, Пародія тощо) традиційно заходили до міста з різних напрямків і на різних висотах.

Цілями росіян була інфраструктура, об’єкти протиповітряної оборони та цивільні громадяни.

Зрештою сили ППО знешкодили всі БпЛА на околицях міста.

Інформація про постраждалих чи руйнування не надходила.

Росія розстрілює цивільних у Селидовому

Після появи повідомлень про розстріли у Селидовому Донецької області, українські правоохоронці почали розслідування.

Провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни відкрили після низки повідомлень у мережі про розстріли цивільних у Селидовому. Наразі йдеться про розстріл двох жінок у місті.

Також правоохоронці відреагували на повідомлення про виявлені тіла цивільних у районі приватного сектору, що майже не постраждав від активних бойових дій. Правоохоронці припускають, що вбивства могли статися вже після того, як ці території потрапили під контроль окупантів.

Встановлюють правоохоронці також всі обставини розстрілу машини цивільних у Селидовому.

На кадрах, які 27 жовтня поширили низка Telegram-каналів, видно, як окупанти відкрили вогонь, імовірно, з автоматів по автівці, в якій було двоє цивільних. Один із них дістав поранення.

Військові ЗСУ, прибувши на місце події, відтягли постраждалого з лінії вогню та надали йому першу медичну допомогу.

За попередніми даними, сталось це ще 24 жовтня.

Вибори в Грузії: результати та реакція

У Центральній виборчій комісії (ЦВК) Грузії повідомили, що підраховано бюлетені з майже усіх виборчих дільниць (99,968%) від загальної кількості.

За попередніми результатами, які вже не будуть зазнавати суттєвих змін, проросійська партія Грузинська мрія, яка нині керує країною через уряд, має 53,9% підтримки.

Водночас п’ятивідсотковий бар’єр подолали ще чотири партії:

  • Коаліція за зміни – 11,036%;
  • Єдність – Національний рух – 10,167%;
  • Сильна Грузія – 8,812%;
  • Гахарія за Грузію – 7,771%.

Фото: Getty Images

Втім європейські та канадські парламентарі виступили зі спільною заявою, в якій закликали Європейський Союз не визнавати результати парламентських виборів у Грузії.

Звернення підписали голови комітетів у закордонних та європейських справах Німеччини, Литви, Естонії, Латвії, Ірландії, України, Польщі, Канади, а також віцеспікер парламенту Швеції й один євродепутат.

Вони закликають накласти санкції на осіб, відповідальних за нечесний вплив на вибори, залякування та погрози на адресу опозиції та громадянського суспільства.

— Ці вибори не були ані вільними, ані справедливими. Політичний клімат напередодні виборів був несумісний із європейськими стандартами чесності, – йдеться в заяві, де згадуються залякування, погрози кандидатам, зловживання державною владою та підкуп виборців.

Парламентарі наголосили, що на цих виборах йшлося про Європу, демократію та свободу або ізоляцію, авторитаризм, та русифікацію. Також йдеться про те, що політика партії влади Грузинська мрія є “просто несумісною” з ЄС.

— Є лише одна “партія глобальної війни” і ви повинні назвати її ім’я – це Росія. На цьому тлі Євросоюз не може визнати результат, – йдеться у заяві.

Факти ICTV раніше розповідали, чого чекати у Грузії після того, як опозиція звинуватила чинний уряд у фальсифікації виборів, а також вже оголосила про акції протесту.

Чи можливі переговори з Росією: позиція Єрмака

Україна проти заморожування війни, а хоче покласти їй край. Стосовно переговорів із РФ, зокрема в межах другого Саміту миру, Київ буде готовий провести захід, заручившись також підтримкою країн глобального Півдня. Про це заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак в інтерв’ю італійському виданню Corriere della Sera.

– Зеленський ніколи не говорив про територіальний компроміс, а про необхідність прийняти міжнародно визнані кордони. Щоправда, він був готовий вести переговори, виходячи із ситуації напередодні російського вторгнення. Для нас Крим та Донбас залишаються українськими, вони не підлягають обговоренню. Ми проти заморожування війни, натомість ми хочемо покласти її край, – пояснив він.

Єрмак додав, що країни глобального Півдня також засуджують вторгнення РФ, проте для початку переговорів необхідно повернутися до ситуації, яка була перед 24 лютого 2022 року.

– Потім ми поговоримо про те, як повернути суверенітет до кордонів 1991 року, – заявив глава ОП.

Він нагадав, що на початку листопада Україна завершить роботу над Формулою миру і тоді президент Зеленський буде готовий вислухати інші ініціативи – Китаю, Бразилії, Південної Африки тощо – для їхньої інтеграції.

– Ми будемо готові провести міжнародну конференцію, коли відчуємо силу і підтримку з боку глобального Півдня для переговорів з Росією, – сказав Єрмак, маючи на увазі другий Саміт миру.

Водночас він не став уточнювати дату, акцентувавши на відповідних умовах для його проведення.

Генсек ООН вихваляє саміт БРІКС та архітектуру РФ

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, в межах свого візиту у російську Казань 24 жовтня, де він був присутній на саміті БРІКС, у коментарі російським пропагандистам подібний захід “дуже важливим”.

– Мені довелося відвідати Казанський кремль — це як чудове диво світу… Я вважаю, що всі саміти, на яких відбувається єднання країн, дуже важливі. Завдяки цьому вирішуються глобальні проблеми у світі, — навів пропагандистський телеканал РФ слова генсека ООН.

Також в рамках зустрічі Гутерреш мав зустріч із російським диктатором Володимиром Путіним.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Паралельно із цим, як повідомляло видання AFP, президент України Володимир Зеленський відмовив генсеку Гутеррешу у візиті до України через його візит до Казані та загравання з РФ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-27 19:27:55