Україна і світ

Україна закупила понад 1 млн дитячої оральної вакцини проти поліомієліту — МОЗ

1,1 млн доз вакцин на суму понад 8 млн грн за запитом Міністерства охорони здоров’я закупили Медзакупівлі України (МОЗ) торік, зараз усю партію доставили в країну. Це жива ослаблена жива оральна вакцина для профілактики поліомієліту бельгійського виробництва.

Загроза не минула

– Україна подолала останній спалах поліо, але це не означає, що загрози немає. Кожна дитина має бути вакцинована проти поліомієліту і медична система забезпечує всі можливості для цього, – повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За словами Кузіна, поставлену вакцину буде розподілено по пунктах щеплень у всі області. Повний курс вакцинації дає змогу сформувати імунітет на все життя.

Зараз дивляться

Саме тому батькам, які через переїзд, зміну місця проживання або інші обставини пропустили з дітьми візит до лікаря та вакцинацію за календарем, важливо скоригувати графік.

Повідомляється, що вакцина перебуває на складі логістичного партнера МЗУ і зберігається в спеціальних умовах за температури -20°C. Вакцина отримала позитивний висновок про якість від Держмедслужби і протягом серпня буде розвезена до центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПБ).

Вакцинація

Поліомієліт – це небезпечне інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і може призвести до невиліковного паралічу, якщо не вакцинуватися.

Оральна вакцина проти поліомієліту (ОПС) входить до переліку обов’язкових щеплень. Зокрема, до першого року життя дитина має отримати дві дози вакцини ін’єкційно у 2 та 4 місяці. Далі – у 6,18 місяців, а також у 6 і 14 років дитина отримує краплі.

Якщо графік вакцинації порушено (пропущено будь-яке зі щеплень), це не означає, що потрібно починати курс імунізації спочатку. Однак вкрай важливо надолужити пропущені щеплення якомога швидше, незалежно від того, скільки минуло часу.

Тому зверніться до терапевта, сімейного лікаря або педіатра – фахівець допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-02 14:53:05