Львівський портал

Українські прикордонники годину «перевіряли ноги» демобілізованого

Київський правозахисник Олег Симороз втратив обидві ноги підірвавшись на міні та за станом здоров’я був демобілізований із лав ЗСУ, але відсутність нижніх кінцівок не стала очевидним доказом для українських прикордонників пункті пропуску «Рава-Руська», які цілу годину перевіряли медичні документи чоловіка.

За словами Олега Симороза, він пред’явив військовий квиток, де чітко зазначено, що він знятий із військового обліку, але цього виявилось замало, прикордонники зажадали медичні документи від колишнього військового.

«Проходжу кордон. Даю паспорт та військовий квиток, де вказано, що «знято з військового обліку». Пан прикордонник: а є медичні документи? Я показую на нижні кінцівки. Прикордонник: нє ну я бачу, але ж всеодно. Пішов перевіряти… Година втикання і український кордон пройдено», – повідомив Олег Симороз.

Після проходження української ділянки кордону, колишнього захисника ретельно перевіряли ще й польські прикордонники, бо у валізі чоловіка виявили військові презенти, зокрема – світильник із гільзи до гранатомета, який був упакований у коробку підривнака до снаряду 155 калібру.

14 квітня Олег Симороз вилетів до США на новітнє протезування, де йому за кошти благодійників встановлять нові сучасні електронні коліна.

«Я запротезувався в Україні за державною програмою звичайними гідравлічними колінами, на них мав непогані результати, та на них дуже важко бути активним та ходити без допоміжних засобів. Основна проблема – це моя складна ампутація. Парна висока ампутація вважається однією з найважчих в світі протезування. Та світ не стоїть на місці. Мої друзі та моя родина вже на другий день реанімації знали, що треба будуть дороговартісні електронні протези, хоча я тоді лежав та помирав, вони вірили, що я буду ходити. За це окрема подяка Юрію Левченку, який у ті важкі дні був поруч та мотивував всіх. Ну і дякую всім вам, які донатили Волонтерський центр Ua.Help мені на «народні ноги». Народні – це тому що там десятки тисяч донатів простих українців. Я це дуже ціную», – повідомив перед вильотом до США Олег Симороз.

Після протезування чоловік має плани на активну активістську роботу у Києві.

Як відомо наприкінці 2022 року нардепка «Слуг народу» Олена Шуляк зі скандалом навідалася у лікарню до київського активіста Олега Симороза, який розкритикував скандальний закон №5655 «Про містобудування». Симороз добровольцем пішов захищати Україну від російських загарбників та 21 жовтня 2022 року підірвався на міні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-04-14 12:59:36