Суспільне мовлення

Українські перевізники будуть протестувати поблизу трьох пунктів пропуску: що відомо

Українські перевізники у вівторок, 20 лютого, о 12:00 розпочнуть мирну акцію біля трьох міжнародних автомобільних пунктів пропуску на кордоні із Польщею з українського боку.

Як розповів Суспільному голова громадської організації Український транспортний союз у Львівській області Олег Дубик, акція відбудеться коло пунктів пропуску “Рава-Руська”, “Краківець” та “Шегині”.

За його словами, акція є відповіддю на розпочате польськими мітингувальниками блокування автошляхів до українсько-польського кордону, яке триває із листопада 2023 року.

За словами Олега Дубика, у кожному пункті пропуску чергуватиме не менш ніж 10-15 вантажівок та до 20 осіб.

“Ми будемо польські вантажні автомобілі впускати на територію України. Але з тією затримкою, з якою вони пропускають наших: з чотири години, то – чотири години, п’ять, то — п’ять”, — зазначив він.

Акція буде проводитись цілодобово до 15 березня 2024 року. Або до розблокування кордонів польськими мітингувальниками.

Що відомо про блокування польсько-українського кордону

6 листопада 2023 року, близько 14:00 за українським часом, польські перевізникипочали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорогуськ” та “Рава-Руська-Гребенне”.

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада 2023 року до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску “Шегині — Медика”.

Польські перевізники 11 грудня 2023 року припинили страйк на пункті пропуску “Ягодин — Дорогуськ”. Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня 2023 року польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску “Ягодин-Дорогуськ”.

З 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску “Медика – Шегині”.

У Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Під час перемовин в Міністерстві сільського господарства президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження Green Deal, імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Ягодин-Дорогуськ”, “Рава-Руська-Гребенне” та “Шегині — Медика”. Цього ж дня, об 11:30, завершився протест перед пунктом пропуску “Шегині-Медика”. Рух вантажівок відновлений.

12 лютого польські фермери розпочали акції протесту на пунктах пропуску “Долгобичув-Угринів”, “Зосін-Устилуг”. Протестувальники блокують там рух вантажівок. Також повторно заблокували ПП “Медика-Шегині”.

15 лютого біля міжнародного пункту пропуску “Ягодин — Дорогуськ” розпочалася акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів і затримують рух ваговозів із польською реєстрацією.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В Держмитслужбі повідомили, що від ранку, 18 лютого, у вантажному пункті пропуску “Ягодин-Дорогуськ” розпочалася анонсована раніше повна блокада руху вантажівок. Протестувальники не пропускають навіть швидкопсувні, небезпечні чи гуманітарні вантажі.


Джерело: Суспільне мовлення України