Україна і світ

Учені з’ясували, який саме вплив на мозок полегшує симптоми хвороби Паркінсона


Команда вчених Каліфорнійського університету в Сан-Франциско під час дослідження з’ясувала, що автоматичне регулювання рівнів стимуляції мозку може вдвічі скоротити тривалість більшості неприємних симптомів хвороби Паркінсона.

Глибока стимуляція мозку

Глибока стимуляція мозку (ГСМ) нині є основним методом лікування людей із хворобою Паркінсона і може допомогти за таких симптомів, як скутість, сповільненість і тремор.

Підхід полягає в імплантації в мозок тонких електродів для електричної стимуляції певних областей, які контролюють рух.

Зараз дивляться

Нині ця стимуляція встановлюється на постійному рівні незалежно від того, що робить пацієнт, або від тяжкості його симптомів.

У результаті техніка може призвести або до недостатньої стимуляції, що призводить до прориву симптомів, або до надмірної стимуляції, що призводить до безладних рухів.

Удосконалення методики

Експерти кажуть, що зроблено великий крок на шляху до вдосконалення методики: тепер рівень стимуляції автоматично регулюється відповідно до потреб пацієнта на основі сигналів у мозку в реальному часі.

– Я з великим оптимізмом дивлюся на те, що адаптивна глибока стимуляція мозку стане високоефективною альтернативою стандартній глибокій стимуляції мозку при хворобі Паркінсона та потенційно інших неврологічних і психіатричних захворюваннях, – зазначила провідна авторка дослідження Каріна Ерн.

За словами науковиці, йдеться про більш стабільний і персоналізований контроль симптомів із потенціалом значного поліпшення результатів лікування пацієнтів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-20 10:16:40