Україна і світ

Учені припустили, що пташиним грипом люди частіше заражатимуться від корів, а не від птахів

Група дослідників з Японії припускає, що вірус високопатогенного пташиного грипу H5N1 може швидше передаватися людям від великої рогатої худоби, ніж безпосередньо від птахів.

Коров’ячий пташиний грип агресивніший

Команда під керівництвом директора Центру підготовки до пандемії Токійського університету Йосіхіро Каваока, виявила, що коров’ячий вірус має сильнішу зв’язувальну силу, ніж пташиний, і ці дані підтверджують припущення, що коров’ячий пташиний грип швидше і агресивніше заражатиме людей.

Коли тхорів і мишей інфікували H5N1 коров’ячого походження, вірус розмножувався по всьому тілу, включаючи мозок і м’язи, і був дуже вірулентним, тобто, заразним.

Зараз дивляться

Вірулентність вірусу у мишей була приблизно в 10 тис. разів більшою, ніж вірус сезонного грипу людини.

Також підтвердилося, що вірус поширюється серед тхорів повітряно-крапельним шляхом.

Вірус може змінитися і стати більш небезпечним

Глобальні спалахи пташиного грипу H5N1 почалися в 2000-х роках. Це спричинило масову загибель курей у багатьох регіонах.

З 2020 року було виявлено низку випадків інфікування різних ссавців. Нині у ВООЗ є інформація про інфікування 28 людей. Але поки що жодного випадку передачі вірусу від людини до людини не було підтверджено.

З березня вірус швидко поширився серед молочних корів у США. На фермах траплялися і зараження людей через молоко, яке не пройшло термічної обробки.

Професор Каваока вважає, що природа вірусу могла змінитися. І є всі підстави для тривоги стосовно можливої передачі вірусу пташиного грипу від людини до людини в майбутньому.

Джерело: The Mainichi

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-13 18:22:07