Україна і світ

Учені довели, що відвідини зелених парків покращує пам’ять жінок після 50

Нове дослідження американських учених доводить, що зелені насадження покращують пам’ять жінок старше 50 років.

Живіть серед зелені, щоб уникнути деменції

Споглядання свіжої трави, листя та дерев додають здоров’я людському мозку.

Довгострокове дослідження, опубліковане в журналі Environmental Health Perspectives, показало, що жінки, які частіше відвідували парки і сквери влітку та весною, тобто, коли буяє зелень, мали кращі когнітивні функції та меншу втрату пам’яті пізніше в житті.

Зараз дивляться

У дослідженні брали участь 16 962 жінок віком 70+ років.

Наприкінці дослідження приблизно через шість років дослідники виявили, що ті, хто жив у районах з більшою кількістю зелених насаджень, мали вищий когнітивний бал, тобто, кращу здатність навчатися, міркувати, запам’ятовувати тощо.

– Природа, її зелений колір, мають значний вплив на психічне благополуччя, – зазначає Шам Сінгх, доктор медичних наук, психіатр клініки Вініт.

На думку психіатра, його пацієнти відчувають зменшення симптомів тривоги, депресії та інших розладів настрою, коли проводять більше часу у зелених зонах – парках, скверах, садах.

– Терапевтичне середовище, створене зеленими насадженнями, може полегшити стрес, підвищити настрій і сприяти емоційній стійкості, – пояснює доктор Сінгх.

Що таке біофільний дизайн квартири

Біопсихологиня Мері Поффенрот вважає, що для людей, які не живуть у зелених районах, додавання природних елементів до інтер’єру квартири чи будинку може стати чудовим способом скористатися перевагами перебування на вулиці.

– Цей метод називають біофільним дизайном, який створює в квартирі чи офісі середовище, що нагадує сенсорний досвід перебування на природі, – роз’яснює Поффенрот.

За її словами, навіть короткі миті, проведені в зеленому середовищі, дозволяють нашому мозку відновити сили після безперервної стимуляції міського життя.

Близько 20 хв. в день, проведені серед природи, знижують рівень гормону стресу та покращують настрій.

Тож виходить, цілюща сила природи — не ілюзія. Дослідження показують, що зелень може покращити життя літніх людей як розумово, так і фізично.

Джерело: Womans World

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-07 12:37:08