Україна і світ

У ЄС почали підготовку до можливого повернення Трампа в Білий дім – FT

Європейська комісія створила спеціальну команду посадовців для підготовки до можливого повернення експрезидента США Дональда Трампа до Білого дому. 

Про це повідомляє Financial Times.

Для чого ЄС команда для підготовки до можливого повернення Трампа

Водночас ЄС розробляє стратегії реагування на потенційні різкі зміни у Вашингтоні щодо таких питань, як вільна торгівля та підтримка України.  

Зараз дивляться

За словами джерел видання, спеціальна група посадовців також визначатиме, який вплив на ЄС може мати перемога на виборах віцепрезидентки Камали Гарріс, і як Брюсселю готуватися до змін у політиці США та як реагувати на них.   

– Вибори в США ще далекі від завершення, тому йдеться про з’ясування того, якими можуть бути наслідки в будь-якому випадку. Ключові посадовці обговорюють, на чому потрібно зосередитися найбільше, – сказало джерело FT на умовах анонімності.   

Групу сформував офіс генерального секретаря Єврокомісії. Команда містить у собі невелику кількість посадовців, які представляють відповідні директорати комісії, що займаються такими питаннями, як торгівля, конкуренція та закордонні справи. 

ЄС занепокоєний планами Трампа на другий термін президентства

Зазначається, що Брюссель стурбований тим, що Трамп використає другий термін свого перебування при владі, щоб запровадити болючі тарифи на експорт ЄС, зупинити військову та фінансову підтримку України та змусити Київ погодитися на умови Москви щодо закінчення повномасштабної війни. 

Європейські союзники також занепокоєні тим, що Трамп виконає свої попередні погрози вивести США з НАТО або суттєво підірвати положення про взаємну оборону для країн, які, на його думку, не витрачають достатньо коштів на оборону.

Комітет планує активно розпочати роботу у вересні і розширити взаємодію з урядами країн ЄС для того, щоб обмінятися думками та ідеями щодо оцінки потенційної вразливості ЄС і способів пом’якшення негативних рішень. 

Як зазначає FT, особлива увага приділяється розробці планів комунікації на випадок серйозних змін у політиці США щодо Європи. Наприклад, необхідності для платників податків ЄС потенційно робити більший внесок в оборону України. 

За інформацією Financial Times, аналогічну групу посадовців, які готуються до можливого другого президентства Трампа, було створено у Міністерстві закордонних справ Німеччини. 

Джерело: Financial Times

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-02 14:15:10