Україна і світ

У Раді пропонують скасувати пенсійний збір при купівлі житла за кошти єВідновлення

Українців планують звільнити від пенсійного збору при купівлі житла в обмін на житловий сертифікат єВідновлення. Натомість гроші з компенсації можна буде витратити на погашення кредиту на придбання нового житла замість знищеного. 

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк. 

Чи звільнять українців від пенсійного збору при купівлі житла за кошти єВідновлення

За словами Шуляк, наприкінці 2023 року учасники публічних консультацій щодо вдосконалення механізму програми єВідновлення акцентували на тому, що необхідно переглянути деякі норми закону, який регулює програму.  

Зараз дивляться

З огляду на зауваження всі необхідні зміни щодо цього питання прописали у законопроєкті №11444.  

Таким чином, пропонується скасувати необхідність обстеження житла, яке розташоване на території, непридатній для життєдіяльності. А також ввести відповідальність за нецільове використання коштів із компенсації. 

Зокрема законом пропонується, щоб українці, які купують житло за кошти єВідновлення, не сплачували збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. 

До того ж поточні рахунки, відкриті для зарахування компенсації, не можна буде заарештувати або стягнути.  

Компенсацію єВідновлення можна буде використовувати для погашення кредиту на придбання житла

Водночас законопроєкт №11444 пропонує, щоб компенсацію єВідновлення можна було використовувати для погашення кредиту на придбання або інвестування в об’єкт житлової нерухомості, або земельної ділянки, на якій розташовано такий об’єкт.  

Передбачається, що компенсація за пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна, щодо якого наявне обтяження його іпотекою, надається за умови отримання згоди кредитора. 

Крім спрощення процедури отримання компенсації, законопроєкт №11444 більш чітко прописує як умови її надання, так і ненадання. 

Зокрема, додається така підстава для відмови як подання заяви по об’єкту, який не був пошкоджений або знищений внаслідок збройної агресії РФ. До того ж встановлюється відповідальність за нецільове використання коштів з компенсації єВідновлення.

Також законопроєкт пропонує спростити процес отримання компенсацій єВідновлення громадянам, чиє житло не внесено у Державний реєстр речових прав. 

Раніше у таких ситуаціях необхідно  було звертатись до Бюро технічної інвентаризації (БТІ) за витягом про право власності на житло. Проте якщо цей витяг не вдавалося отримати з тих чи інших причин, єдиним варіантом довести своє право власності і, відповідно, право на компенсацію, був суд. 

Джерело: Верховна Рада

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-08 17:40:10