Україна і світ

У МОЗ повідомили, що 130 медзакладів України працюватимуть на сонячній енергії – Світовий банк допоміг

Протягом п’яти місяців у 130 закладах первинної медичної допомоги в різних областях України встановлять фотовольтаїчні електростанції.

Що таке фотовольтаїчні станції

Їх змонтують у межах спільного проєкту МОЗ України та Світового банку “Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя” (HEAL Ukraine).

Сонячні панелі встановлять у медзакладах 19 областей – Волинської, Рівненської, Житомирської, Вінницької, Закарпатської,  Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Київської, Чернігівської, Черкаської, Сумської, Кіровоградської, Полтавської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Одеської.

Зараз дивляться

В умовах регулярних ракетних і шахедних атак ворога на цивільну інфраструктуру України, в тому числі енергетичну, облаштування сонячними панелями закладів охорони здоровʼя є вкрай необхідним.

Це дозволить медзакладам працювати цілком автономно, аби пацієнти мали змогу отримувати всю необхідну медичну допомогу безперебійно та в повному обсязі.

На якому етапі здійснення проєкту

Комплекти сонячних панелей, інвертори та акумуляторні батареї забезпечать у майбутньому стабільність роботи закладів охорони здоров’я.

Наразі визначається опорна спроможність дахів медзакладів та можливість монтажу фотовольтаїчних панелей.

Наявність фотовольтаїчних електростанцій дасть змогу лікарням використовувати сонячну енергію як джерело живлення, а також накопичувати її і навіть продавати в мережу, як це робить Хмельницький лікувально-діагностичний центр.

На дахах трьох поліклінік цього закладу встановлені сонячні батареї загальною потужністю 100 кВт. Це більше, ніж потрібно закладу.

Отримані від продажу енергії кошти йдуть на інші потреби Центру.

Робота з облаштування лікарень сонячними електростанціями для повноцінної роботи навіть за критичних умов триватиме й надалі.

Фото: Комітет Верховної ради з питань енергетики і житлово-комунальних послуг

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-07 15:01:09