Суспільне мовлення

У Львові запустили інклюзивне таксі для пасажирів на кріслі колісному

У Львові сервіс таксі додав на маршрути три автомобілі, пристосовані для пасажирів, котрі пересуваються на кріслі колісному. Міська рада буде компенсовувати вартість поїздок — до 800 гривень на місяць.

Суспільне поспілкувалося із громадською активісткою й користувачкою інклюзивного таксі Уляною Пчолкіною.

Лідерка громадської організації “Група активної реабілітації” Уляна Пчолкіна — киянка. Вона пересувається на кріслі колісному й розповідає, що в Києві така послуга існує давно.

“В Києві ми вже давно користуємося цією послугою. І направду дуже багато людей, які мають інвалідність давно або тільки отримали її, можуть поїхати не тільки на роботу, а і на відпочинок, скориставшись доступним таксі. Наприклад, у таку снігову погоду я не сяду за кермо своєї автівки. Я можу їхати на машині з водієм. У нас там в Києві було соціальне таксі, їздило з дев’ятої до п’ятої тільки в будні дні. А у вихідні на потяг навіть не поїдеш”, — розказує Уляна Пчолкіна.

Уляна Пчолкіна й інклюзивний автомобіль, 23 січня 2024. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

У Львові з’явилося три автомобілі, пристосовані для перевезення пасажирів на кріслі колісному. Машини обладнані підйомниками, пасками безпеки та фіксаторами для крісел, розповідає гендиректор сервісу таксі Сергій Гришков.

“З точки зору замовлення не відрізняється від інших класів автомобілів в додатку для клієнтів. Може зайти людина й викликати автомобіль. Дивлячись по тому, де знаходиться автомобіль, подача може відбутися або зразу, або на певний час”, — каже Сергій Гришков.

Уляна Пчолкіна й інклюзивний автомобіль, 23 січня 2024.

Уляна Пчолкіна й інклюзивний автомобіль, 23 січня 2024. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

Кожного місяця місто буде частково компенсовувати вартість поїздок на інклюзивному таксі, каже директорка міського департаменту гуманітарної політики Валентина Бартошик.

“На підставі наданих послуг людина зможе звернутися до міської ради на отримання відшкодування певної кількості поїздок. Ми підготували відповідний проєкт ухвали й виносимо це на наступне засідання міської ради. Ми говоримо про певну суму – до 800 гривень”, — розповідає Валентина Бартошик.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поїздки можна замовляти як безпосередньо по Львову, так і в околицях міста, радіусом до 20 кілометрів, зазначили на сайті міської ради. Якщо буде попит, то кількість машин поступово збільшуватимуть.


Джерело: Суспільне мовлення України