Львівський портал

У Львові прооперували дівчину з ДЦП, хребет якої викривився на 90 градусів

У Львові у дитячій лікарня Святого Миколая українські хірурги спільно з колегами зі США змогли виправити важку форму сколіозу у 15-річної Михайлинки, яка страждає на ДЦП. Її хребет викривився аж на 90 градусів. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

 Дев’ятикласниця Михайлина – з Львівщини. Коли дівчинці було 8 місяців, спеціалісти дитячої лікарні діагностували їй ДЦП – дитячий церебральний параліч. Це захворювання центральної нервової системи, що виражається, передусім, у порушеннях координації, рухової та м’язової активності.

Так, у Михайлинки мозок надсилає негативні імпульси в м’язи, через що ніжки її зовсім не слухаються. Тож змалечку дівчинка не ходить, а пересувається на кріслі колісному. А з 8-ми років Михайлинка спостерігається не лише у неврологів, а й  в ортопед-травматологів лікарні святого Миколая. Саме вони позбавили дитину контрактур, тобто обмежень рухів у суглобах нижніх кінцівок. Завдяки цьому дівчинка змогла рухати ніжками і навіть ставати на них.

Коли Михайлинці було 12 років, спеціалісти помітили, що в неї починає розвиватися ще й сколіоз – викривлення хребта, що часто виникає у пацієнтів з ДЦП. Захворювання швидко прогресувало. І покращити ситуацію могло лише оперативне втручання. Виконати цю складну операцію спеціалісти дитячої лікарні у Львові вирішили у співпраці з американським колегою Марком Диржкою – провідним спінальним хірургом Пресвітеріанської лікарні Нью-Йорка, який регулярно відвідує львівську лікарню з благодійною місією, консультує та оперує найважчих пацієнтів, таких як Михайлинка.

На момент втручання хребет юної пацієнтки викривився вже на 90 градусів.

«Спершу ми відділили хребет від мʼяких тканин. Потім виділили кожен хребець і повводили у них по два спеціальні гвинти, які з’єднали між собою титановими стержнями. Саме вони і вирівняли спину Михайлинки», – розповідає про хід операції Мар’ян Орач, ортопед-травматолог лікарні святого Миколая.

Операція тривала 6 годин і минула успішно. Українським та американським медикам вдалося вирівняти хребет Михайлини аж на 80%. Зараз дівчинка швидко відновлюється після операції.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-06 13:03:14