Суспільне мовлення

У Jam Factory Art Center презентують камерну постанову “Клініка зцілення зламаного серця”: як її створювали

У березні в Jam Factory Art Center відбудеться прем’єра камерного імерсивного перформансу “Клініка зцілення зламаного серця”. Суспільне Культура поспілкувалося з авторками проєкту.

В описі події зазначено, що перформанс — це мистецьке дослідження близькості з іншим, яке фокусується на особистих способах турботи про себе в умовах сценографічної камерності.

На кожен показ запрошують лише шість глядачів та глядачок.

Перформерки взаємодіятимуть з учасниками й учасницями та ділитимуться способами емоційної стабілізації через історії, фізичні практики, чуттєві досвіди тощо.

Постер надано організаторами

“Наша «клініка» — це про дослідження таких собі саморобних способів резильєнтності, тобто стійкості й самотурботи в часи, коли здається, що світ закінчився, а серце зламалося. Імерсивність перформансу означає, що ми намагаємося занурити учасників і учасниць у досвід через сценографічну камерність, інтимність співбуття з перформерками”, — розповідає Суспільне Культура Вікторія Миронюк, авторка концепції та драматургиня.

Вона додає, що ідея походить з її попереднього проєкту, який вона робила у 2022 році — у перші місяці перед початком повномасштабного вторгнення.

Тоді мисткиня збудувала щось на кшталт укриття, всередині якого й сиділа перформерка. Вона ділилася способами, за допомогою яких справляється зі стресом і складними життєвими ситуаціями. І саме це наштовхнуло на думку розширити це “укриття” і зробити місце, де буде багато таких “укриттів”.

Клініка зцілення зламаного серця

Вікторія Миронюк. Фото надане організаторами

Даша Чечушкова, авторка візуального рішення, додає, що особливістю перформансу є вторинне застосування матеріалів — більшість речей купували через OLX.

“Це така естетика «арте повера», естетика бідного мистецтва, наприклад: коробки, дерев’яні ящики, знайдені штори, текстиль. Я намагалася зберегти стан крихкості і вразливості… Мене цікавило створення для кожної перформерки її особистого простору, який заміксувався з дитинством, з уявленням комфорту, безпеки, певного сховища”, — додає Чечушкова.

Клініка зцілення зламаного серця

Даша Чечушкова. Фото надане організаторами

Перформанси відбудуться 5, 6 та 7 березня у Jam Factory Art Center вул. Богдана Хмельницького, 124, простір Авдиторія

Перформерки: Тетяна Шатілова, Наталія Мазур, Марина Наумчук, Софія Ленартович, Аліса Єпіфанова.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України