Україна і світ

Туреччина ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Україною

Туреччина ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Україною.

Про це повідомляє віцепрем’єрка України Юлія Свириденко, а також турецькі медіа з посиланням на уряд Туреччини.

Вільна торгівля між Україною та Туреччиною

Зазначається, що угоду було підписано ще 3 лютого 2022 року, а президент Реджеп Таїп Ердоган затвердив її та додатки до неї 1 серпня.

Зараз дивляться

Обсяг двосторонньої торгівлі між Туреччиною та Україною 2023 року становитиме $7,3 млрд, повідомив міністр торгівлі Омер Болат 1 серпня після зустрічі з Юлією Свириденко.

Він підкреслив, що очікується, що угода про вільну торгівлю збільшить цей обсяг до $10 млрд за короткий період.

За словами Болата, Туреччина та Україна продовжуватимуть зміцнювати співробітництво і збільшувати взаємну торгівлю та інвестиції на основі спільних інтересів.

– Турецькі компанії візьмуть активну участь у реалізації Цільової групи з відновлення України між Туреччиною та Україною, яку ми підписали в Стамбулі в січні цього року, – заявив він, слова якого наводить Hurriyet Daily News.

Зі свого боку Свириденко повідомила, що під час своєї робочої поїздки до Туреччини обговорювали питання відновлення України, участь турецького бізнесу у відновленні, залучення інвестицій, продовольчу безпеку та наступні кроки над Формулою миру.

– Обговорили також шляхи забезпечення взаємовигідної торгівлі, щоб після ратифікації угоди про вільну торгівлю всі прибережні країни Чорного моря, за винятком РФ, були об’єднані в єдиний економічний простір, де умови вигідні для всіх, – написала вона.

За її словами, сьогодні Туреччина є фактичним хабом для поставок українського зерна в інші країни.

– Із Туреччини ми відправили судна із зерном до африканських країн, зокрема 25 тис. тонн до Нігерії та 15 тис. тонн до Судану, – заявила вона.

На сьогодні між Туреччиною та Україною основними сферами торгівлі є чорна металургія, машинобудування, енергетика, автомобілебудування та зерно.

Фото: Юлія Свириденко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-02 14:24:08