Україна і світ

Спроба скасувати вибори-2020: Прокуратура США надала нові докази проти Трампа

Фото: Getty Images

Дональд Трамп заклав основу для спроби скасувати результати виборів 2020 року ще до того, як програв. Він свідомо просував неправдиві заяви про фальсифікацію виборів і намагався втриматися при владі.

Про це йдеться у судових матеріалах проти Трампа, повідомляє AP News.

Суд над Трампом

Подані командою спеціального радника Джека Сміта документи дають найповніше уявлення про те, що Трамп використовував обман, щоб впливати на кожну стадію виборчого процесу. У поданні до суду стверджується, що Трамп заклав основу для відкидання результатів виборів ще до їх завершення, сказавши радникам, що в разі попередньої перемоги він одразу оголосить про перемогу.

Одразу після виборів, за словами прокурорів, радники Дональда Трампа намагалися посіяти хаос у підрахунку голосів. В одному з випадків співробітнику кампанії Трампа повідомили, що результати на користь Байдена на виборчій дільниці в Мічигані виглядають правдивими. А він нібито відповів: Знайдіть причину, чому це може бути не так. Дайте мені варіанти, як подати в суд.

Прокурори також стверджують, що Трамп висунув звинувачення в шахрайстві, хоча знав, що вони були неправдивими.

Перспективи судового розгляду є невизначеними, особливо якщо Трамп виграє ці вибори і новий генеральний прокурор домагатиметься закриття справи. Тепер окружній судді Тані Чуткан належить вирішити, які з дій Трампа є офіційною поведінкою, на яку він має імунітет від судового переслідування, а які є приватними злочинами і справа за ними може продовжуватися.

– Хоча відповідач був чинним президентом під час інкримінованих змов, його схема була по суті приватною, – написала команда спеціального прокурора Джека Сміта.

У поданні також містяться деталі розмов між Трампом і тодішнім віцепрезидентом Майком Пенсом у листопаді 2020 року. Тоді Пенс порадив Трампу визнати поразку у виборах, але не здаватися і знову балотуватися в 2024 році.

Згодом Трамп почав замислюватися про роль Конгресу в цьому процесі.

– Вперше він згадав Пенсу про можливість оскарження результатів виборів у Палаті представників, – йдеться в документі, поданому до суду.

Прокурори також стверджують, що Трамп використовував свій акаунт у Twitter для поширення неправдивих заяв про фальсифікацію виборів, і закликаючи своїх прихильників їхати до Вашингтона 6 січня 2021 року. За словами прокурорів, з понад 1200 твітів, які Трамп написав протягом тижнів, зазначених в обвинувальному висновку, переважна більшість стосувалася виборів 2020 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Сам Трамп у своїх соцмережах запевняє, що справа завершиться його цілковитою перемогою.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 10:58:53