Україна і світ

Спека в Європі стає нестерпною і призводить до смерті понад 175 тис. людей щороку — ВООЗ

Експерти Європейського регіонального бюро ВООЗ опублікували дані, згідно з якими екстремальна спека щорічно забирає життя понад 175 тис. жителів континенту.

Температура нестерпного рівня

– Європа нагрівається вдвічі швидше за середньосвітовий показник, що поглиблює хронічні захворювання і загрожує вразливим групам населення, – йдеться в повідомленні.

За словами експертів, у деяких місцях по всьому світу кліматична криза вже доводить температуру до нестерпного рівня.

Зараз дивляться

Статистика смертей

Оцінки свідчать, що в глобальному масштабі щорічно в період із 2000 до 2019 року сталося приблизно 489 тис. смертей, пов’язаних зі спекою, при цьому на Європейський регіон припадало 36% або в середньому 176 040 смертей на рік.

Зазначається, що в Європейському континенті стає спекотніше швидше за все в шести регіонах, температура тут зростає приблизно вдвічі швидше за середньосвітовий показник.

– Три найтепліші роки за всю історію спостережень у Європейському регіоні ВООЗ зафіксовано з 2020 року, а 10 найтепліших років – з 2007 року. По всьому регіону, в його 53 державах-членах, люди платять найвищу ціну, – йдеться в повідомленні.

Тепловий стрес

Як зазначив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханс Клюге, тепловий стрес є основною причиною смерті, пов’язаної з кліматом у регіоні.

Екстремальні температури посилюють хронічні захворювання, включно із серцево-судинними, респіраторними та цереброваскулярними захворюваннями, психічним здоров’ям і захворюваннями, пов’язаними з діабетом.

– Екстремальна спека є проблемою, зокрема, для літніх людей, особливо тих, хто живе сам. Вона також може стати додатковим навантаженням для вагітних жінок, – каже Ханс Клюге.

План дій щодо захисту від спеки

Він зазначив, що плани дій із захисту здоров’я від спеки є найважливішим процесом адаптації. Такі плани діють у більш ніж 20 країнах Європейського регіону. За словами Клюге, хоча це й обнадіює, цього замало для захисту всіх спільнот.

Зазначається, що Європейське регіональне бюро наразі розробляє оновлення керівництва щодо плану дій із захисту здоров’я від спеки.

Джерело: ВООЗ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-02 09:33:05