Україна і світ

Скандал на Олімпіаді: трансгендерна боксерка здобула перемогу за 46 секунд

Жіночий поєдинок 1/8 фіналу у боксі у вазі до 66 кг завершився скандалом. Італійська боксерка Анджела Каріні була змушена відмовитися від бою через 46 секунд поєдинку проти трансгендерної жінки із Алжиру Іман Хеліф.

Британська газета The Telegraph назвала інцидент із допущенням трансгендерної особи до жіночих змагань у боксі “одним із найганебніших епізодів в історії Олімпійських ігор”.

Скандал на Олімпіаді-2024 у жіночому боксі

Каріні стверджувала, що отримала такий сильний удар у ніч від Хеліф, що “не могла більше дихати”. Італійка стверджувала, що ніколи не отримувала таких сильних ударів.

Зараз дивляться

Перший удар зірвав з неї підборідник, а другий розбив підборіддя і закривавлені шорти.

— У мене розбите серце. Я вийшла на ринг, щоб вшанувати свого батька. Мені багато разів говорили, що я воїн, але я вважала за краще зупинитися заради свого здоров’я. Я ніколи не відчував такого удару, як цей, – сказала Каріні.

На запитання, чи не краще було б вийти заздалегідь, Каріні відповіла, що не з тих, хто здається, але додала, що відчула надто сильну біль у носі і сказала досить. Італійка також сказала, що їй судити, чи слід було відсторонити Хеліф від участі в жіночих змаганнях.

Про ситуацію висловилася й очільниця уряду Італії Джорджа Мелоні. Політикиня вважає, що трансгендери не повинні допускатися до жіночих змагань.

— Я вважаю, що спортсмени, які мають чоловічі генетичні характеристики, не повинні допускатися до жіночих змагань. І не тому, що ви хочете когось дискримінувати, а щоб захистити право спортсменок змагатися на рівних умовах, – сказала Мелоні.

Раніше Міжнародний олімпійський комітет критикували за дозвіл Хеліф та представниці китайського Тайбею Лін Ю-тін змагатися у жіночій категорії на цих Іграх.

У п’ятницю в Парижі Лін зустрінеться з узбецькою спортсменкою Сіторою Турдібековою у поєдинку в напівлегкій вазі.

Обидві спортсменки були дискваліфіковані з жіночого чемпіонату світу 2023 року через провал тестів на тестостерон і гендерну приналежність. Повідомлялося, що їх виключили, оскільки вони мали чоловічі XY-хромосоми.

Джерело: The Guardian, Sky Sports

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-01 18:14:09