Україна і світ

Що впливає на рішення зайнятися спортом чи перекусити – дослідження

Поїсти чи потренуватися? Швейцарські вчені дізнались, як мозок ухвалює важливі рішення і яка хімічна речовина на це впливає. Результати дослідження були опубліковані у журналі Nature Neuroscience.

Секрет мозку

Орексин/гіпокретинова система є найважливішим регуляторним механізмом головного мозку. Хімічну речовину виявили в 1998 році майже одночасно дві незалежні групи дослідників мозку щурів.

Перші назвали її орексином (від orexis, що з грецької перекладається як апетит), а інші – гіпократином, тому що він синтезується в гіпоталамусі і подібний до секретину. 

Зараз дивляться

Нове дослідження показало, що орексин відіграє ключову роль у процесі ухвалення рішення. Він діє як хімічний месенджер, який допомагає вибрати зайнятися фізичною активністю чи піти поїсти.

Експерименти на мишах

У своїх експериментах з мишами науковці з’ясували, що миші з неушкодженою орексиновою системою проводили вдвічі більше часу на біговому колесі та вдвічі менше часу за молочним коктейлем, ніж миші з заблокованою орексиновою системою.

Це означає, що орексин допомагає приймати рішення на користь фізичних вправ.

Подальші дослідження на людях можуть допомогти розробити ефективні стратегії боротьби з глобальною епідемією ожиріння та пов’язаними з нею метаболічними розладами.

ДжерелоMedicalxpress

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-07 17:18:07