Суспільне мовлення

Що буде з палацом Жевуських-Лянцкоронських на Львівщині: інвестор оголосив конкурс бізнес-ідей

Компанія-інвестор оголосила конкурс бізнес-ідей для розвитку палацу Жевуських-Лянцкоронських, який розташований у смт. Розділ в Стрийському районі. За словами директорки, є кілька концепцій. Серед ідей — облаштувати у замку реабілітаційний центр для військових, історичний готель чи освітній заклад.

Ганна Гаврилів — новопризначена директорка палацу Жевуських-Лянцкоронських розповідає, у якому стані приміщення палацу зсередини.

“Ми тут бачимо реальний стан палацу. Він не є гостроаварійний, натомість є багато інших викликів. Тут є гриби, які не тільки пошкодили стіни, але і з’їли розписи, які були в основних залах палацу. Це дуже шкода, бо багато з них уже не підлягають відновленню. Натомість ми маємо деякі козирі, зокрема козир цього палацу — це столярка. Тут розкішна дерев’яна стеля і вікна, які ми будемо реставрувати”, — каже Ганна Гаврилів.

Гриби, які виросли на стінах палацу. Суспільне Львів

Палац є у приватній власності. У червні цього року його придбав за 20 мільйонів гривень приватний інвестор. Він має для облаштування будівлі три концепції: це реабілітаційний центр для військових, історичний готель або школа-пансіон за англійським типом. Наразі оголосили конкурс бізнес-ідей.

“Дедлайн конкурсу — до 30 листопада. Ми запрошуємо бізнес-школи, випускників економічних вузів розробити бізнес-план для однієї з трьох функцій, які я зазначила, або варіант №4, який буде найбільш ефективний для цього об’єкту в громаді”, — говорить Ганна Гаврилів.

Інтер'єр палацу Жевуських-Лянцкоронських

Інтер’єр палацу Жевуських-Лянцкоронських. Суспільне Львів

За словами директорки палацу, в будівлі є понад 300 вікон та дверей, які будуть реставрувати. Площа палацу — понад 3 тисячі метрів. Відновити пам’ятку планують за чотири роки. Вже наступного тижня почнуть роботи з облаштування території та підготовки до зими, каже Ганна Гаврилів.

У палаці є понад 300 вікон і дверей

У палаці є понад 300 вікон і дверей. Суспільне Львів

За словами історика Івана Сварника, палац був збудований у XVIII столітті та кілька разів перебудовувався.

“Це був величезний осередок культурного, наукового і товариського життя. Там увесь час відбувалися якісь імпрези. Особливо виросло значення Роздолу, коли власником був Карол Лянцкоронський, який був доктором кількох наук, очолював наглядову раду віденського музею і був консерватором пам’яток західної Галичини”, — каже Іван Сварник.

Палац Жевуських-Лянцкоронських у 2023 році

Палац Жевуських-Лянцкоронських у 2023 році. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Історик додає, на території палацу зберігались різні твори мистецтва. У 1939 році, коли сім’я Лянцкоронських тікала від радянської окупації, забрала найцінніше. Решту експонатів зберігають у музеях, архівах та бібліотеках.


Джерело: Суспільне мовлення України